Днес времето ще бъде предимно слънчево! Започва сезонът на градушките

0
61

Заради продължаващото затопляне, в следващите 2 седмици ще отбележим началото на активния сезон на градушките. Преминаването на всеки студен фронт ще е съпроводено с купесто-дъждовна облачност, по-бурна гръмотевична активност и риск от градушки, информира NOVA.

Днес времето ще бъде предимно слънчево,

съобщават от НИМХ. Над Западна България ще има разкъсана средна и висока облачност. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между -1 и 4 градуса, а максималните – между 18 и 23 градуса, малко по-ниски по Черноморието.

По Черноморието

ще е предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури на въздуха ще са между 13-16 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса, а вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините

ще е предимно слънчево, временни увеличения на облачността ще има над масивите от Западна България. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 11 градуса, на 2000 метра – около 4 градуса.

От вторник до четвъртък

обаче предстои период с валежи. Над Балканите ще премине студен атмосферен фронт, с който от запад на изток ще завали дъжд – във вторник в западните и централните райони, в сряда почти в цялата страна, а в четвъртък – в Източна България.

Валежите в първите два дни ще са краткотрайни, на моменти интензивни, тук-там с гръмотевици и риск от дребна градушка. В сряда, четвъртък и петък ще е ветровито с по-силни пориви в Дунавската равнина, а дневните температури ще паднат чувствително с 5 до 10 градуса.

В края на работната седмица и в началото на почивните дни

за кратко времето ще се успокои – вятърът ще утихне, а температурите ще се върнат към нормалните за пролетта. Около края на тази и началото на другата седмица отново следва период с нестабилно време с валежи, благодарение на средиземноморска зона с ниско атмосферно налягане. Вероятността за валежи ще е висока до към 20 април, след това ще намалява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук