Днес Калоян Махлянов празнува своя 34-ти рожден ден! Котоошу – първият европеец, спечелил Купата на Императора

0
1304

Котоошу – един голям български спортист, получил световно признание и любов! Няма начин родният сумист да не остане незабелязан – и заради вида си, и заради постиженията си. Освен несъмнените симпатиите и уважение на нашенците, той си е спечелил огромна слава далеч отвъд пределите на страната ни. В Япония Котоошу е истинска звезда, а щом излезе по улиците на Токио предизвиква истински фурор сред хората. Има безброй почитатели, които освен на уменията му се възхищават и на добрия му външен вид. Заради това японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото.

Днес, Калоян Махлянов празнува своя 34-ти рожден ден! Прозвището „Котоошу“ се превежда от японски като „Европейското кото“.

„Кото“ е традиционен китайски музикален инструмент (цин) с 13 струни, популярен и в Япония, често превеждан като „арфа“. Имената на всички борци от школата („бея“) Садогатаке, където тренира Котоошу, започват с „Кото“.

Знаменитият спортист е 16-ият чужденец и първият представител на България, който се бори в най-силната категория в сумото. Състезава се в Япония от Януари 2003 г. до Март 2014 г. като записва 68 участия в официални турнири (башо), 537 победи от 864 схватки.

През май 2008 г. Калоян печели Нацу Башо и влиза в историята на японското сумо като първия европеец, печелил Купата на Императора.Така нашето момче става първият европеец и едва 5-ия чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг озеки.

Обявява оттеглянето си от състезателна дейност на 30 май 2014 г.

Обявен е за спортист номер 1 за 2005 г. на Област Велико Търново. През 2006 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Лясковец“. На 28 юли 2009 г. е награден от президента на България Георги Първанов с най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“.

/кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук