Дончев, Павлова и Танева се срещнаха с патриарх Неофит

0
1370

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещнаха днес с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ в Синодалната палата.

Тема на разговора бе участието на Българската православна църква и нейните поделения по европрограми и по-специално Програмата за развитие на селските райони, мярка 7.6.

По отношение на тази програма представителите на правителството и Светият синод се обединиха около убеждението, че средствата за ремонт на църкви и манастири следва да бъдат разходвани максимално целесъобразно и при пълна отчетност и контрол, като се неутрализират всякакви възможности за злоупотреби и натиск.

Бе постигнато съгласие експертите на двете страни да прецизират критериите за подбор на проектите, а представители на БПЦ да имат възможност да участват в работата на Комитета по наблюдение на Програмата. Нормативните документи за прилагане на мярката, както и процедурата по изготвяне и подаване на проекти, ще отчетат и ще бъдат съобразени със спецификата на вътрешната организация на Българската православна църква, съобщиха от Св. Синод.

Бяха обсъдени също ОП „Региони в растеж” и възможностите за възобновяване на сътрудничеството по ос 6 – Регионален туризъм”. Задължителното изискване за ползване на нисколихвен дългосрочен кредит е пречка за кандидатстване на поделенията на БПЦ по тази ос, тъй като църквата няма практика да взима кредити, поради каноничната забрана за ипотекиране на имущество на църквата. Обменени мяха мисли и по възможностите, които предоставят други оперативни програми, като програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на човешките ресурси.

В заключение двете страни отбелязаха доброто досегашно сътрудничество между Църквата и държавата и подчертаха важността на това да бъдат пазени авторитета и доброто име, както на БПЦ, така и на правителството./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук