Доц. Георги Рачев обяви отлична прогноза за уикенда, но ето каква аномалия ще се случи след 18-ти февруари (СНИМКИ)

0
1461
Студеният антициклон „Дори“ отминава. В събота и неделя над България ще нахлува по топъл въздух. Градусите ще минат на 7 градуса, ще бъде перфектно за зимен спорт. Това прогнозира по БНТ климатологът доц. Георги Рачев.

От понеделник, обаче, от 7-ми до 10-ти февруари, времето ще бъде пак студено и ще претърпи промяна. Ще вали и дъжд и сняг.

Валежната зона ще обхваща Южна и Юзгозападна България. От събота и неделя ще тръгнат потоци от вода. Няма да има наводнение от реките, защото февруари месец е типичен месец за прехода към пролетта, съобщи още синоптикът.

Рачев прогнозира, че ще има и второ захлаждане между 12-ти и 15-ти февруари. „Този месец е месец на контрастите – и много топло, и много студено“, посочи доцентът.

След 18-ти февруари ни очаква равномерно, тихо, спокойно време, без валежи. Над Западна Европа тогава ще има валежи, докато над Балканския полуостров ще остане сухо време, това е аномалия за това време на годината.

Затоплянето може да доведе до лавини. В януари не е бил толкова студен от поне 50 години. След 18-ти зимата започва бавно и мъчително да си отива и пролетта настъпва, обеща Рачев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук