Доц. Мангъров: 2% от заразените с коронавируса ще умрат

0
150

2% от заразените с коронавируса ще умрат без значение какви витамини и лекарства са пили. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров.

„2-4% е смъртността. При 80% от заразените им няма нищо. При 15% се наблюдават обичайните симптоми – кашлица, повишена температура, отпадналост. 4-5% от заразените ще са много болни и ще имат нужда от реанимация. От тях половината ще загинат. Това е според световните данни. От 7500 в Италия 350 души се нуждаят от реанимация“, уточни доцентът.

Тези хора, на които вече са взети проби, може да се окаже, че резултатите са отрицателни, но след седмица да се проявят симптомите и да станат заразни, обясни той.

„Тежко болните с коронавирус ще се нуждаят от дихателна реанимация. С каквото и да ги лекуваме в 97% от случаите ще се оправят. Няма значение дали сте вземали витамини или антивирусни лекарства. Важно е тежко болните да бъдат държани живи, докато преодолеят това състояние“, заяви Мангъров.

„Коронавирусът е силно заразно заболяване. Има хора, които не са ходили в чужбина и са заразени, а това означава, че в България има заразни, които и се движат сред нас. Това не е повод за паника“, коментира той.

„Ако тази епидемия мине при тези, които са неосигурени, ще стане обаче страшно. Кой ще плаща за лечението им? Ние ще трябва да направим това“, добави доцентът.

Ако приемаме всички заразени с коронавирус, ще се задръстим с леко болни отделенията, обясни той.

Вирусологът съобщи, че за коронавируса е разработен тест, който може да се прави за 10 минути в домашни условия.

Той е много по-евтин е като тестовете за бременност, за които не се налага да ходите при специалист, каза още доц. Мангъров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук