До 20 припадат всеки ден в жегите в столицата

0
1197

Възрастните хора са най-честите пациенти на лекарските екипи от Центъра за спешна медицинска помощ

Между 15 и 20 човека припадат от жегите всеки ден в столицата. Това каза  д-р Пламен Паликарски – завеждаш работна смяна в Спешна помощ.

„Най-често ни викат, заради възрастни хора, които са паднали на земята от жегите. Намираме ги по пазарите, по тротоарите. Като стоят по-дълго време на топлото и в един момент прилегнат някъде. Нашите екипи тичат, защото не се знае какво ще заварят на място. Смятам, че дините няма да избягат, нито цените по пазарите ще се променят, ако възрастните хора излязат по-късно, когато няма директно слънце“, казва д-р Пламен Паликарски.

Той обяснява, че повикванията за пострадали на улицата, децата, катастрофите и по-сериозните сърдечносъдови и нервносъдови заболявания са с предимство пред обажданията от дома. „Лошото е, че ресурсите ни са ограничени.

Днес работят 12 лекарски екипа“, откровен е лекарят. Действително населението в София е от два милиона и половина и 12 екипа за всички тези хора е повече от смешно. От години се знае, че са нужни още лекарски екипи, и се говори по този проблем, но истината е, че няма достатъчно желаещи за работа в тези мобилни екипи, защото заплащането е ниско, а стресът – голям.

Доктор Паликарски съветва в жегите да се избягват местата с директно слънчево греене. Що се отнася до възрастните хора, той е категоричен, че трябва да не излизат от вкъщи между 10 и 18 часа, да търсят сенките, да си носят вода и на главата си да имат шапка. Друг негов съвет е те да посядат и да си почиват, а не да бързат да се прибират, както често правят. Защото може да им прилошее и да припаднат. От жегите стават и по-разсеяни. „По-лошият вариант е да залитнат или кръвното им да падне. Тогава може да излязат на пътното платно и да се вдигне процентът на ПТП. Имаме и директни травми“, предупреждава лекарят.

Според него в следващия месец бройката на припадналите ще се увеличи затова би искал да сме по-внимателни в жегите.

Лекарят съветва, ако видим човек, на когото му е стана лошо от топлото, да го дръпнем на сянка, да му дадем да пийне течност, да опънем чадър върху главата му, ако е паднал на земята. Важно е главата му да не е огрявана директно от слънчевите лъчи.

Д-р Паликарски увери, че все още няма отравяния от развалени от жегите храни. „В по-отдалечените населени места хората по-дълго съхраняват храната, и там може да се получат тези натравяния“, казва лекарят./BIG5

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук