„Другарски съд“ на Позитано 20 заради Народния съд на Жаблянов

0
5485

Ръководството на БСП се събра спешно на „Позитано“ 20 за казуса с Валери Жаблянов. Едва ли обаче ще има санкция за заместник-председателя на Народното събрание. Тезата на червените е, че той е изказал лично, а не партийно мнение.

В партийната централа заседават ръководството на Парламентарната група и Изпълнителното бюро на БСП.

Припомняме, от ГЕРБ скочиха заради поведението на Жаблянов

По-рано днес в Народното събрание от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков поиска оставката на Валери Жалянов и постави ултиматум това да стане в рамките на работния ден.

Поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание, категоричен бе депутатът от ГЕРБ. Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество, според него.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски доведе в Народното събрание представители на съюза на репресираните, които също поискаха оставката на Жаблянов.

Спас Гърневски се противопостави на опитите за оправдаване на Народния съд, с които се поругават паметта на жертвите на комунистическия режим.

Самият Жаблянов обаче не вижда основание да подава оставката си като зам.-председател на НС. ИБ на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение, сподели пред медиите той в лаконичен коментар по казуса.

Според него има различни мнения в обществото за Народния съд и тоталитаризма, а Народният съд е исторически факт.

В международни документи съдът бил определен като задължителен.

Валери Жаблянов бе защитен и от депутата Александър Симов. Според Симов не може да се наказва правото на един депутат да има собствено мнение по някои исторически процеси. Народният съд наказва и хора, които вкараха България в коалиция с Хитлер, припомни червеният депутат.

Позицията на Патриотите този път беше по-умерена. Патриотите не одобряват поведението на Валери Жаблянов. Не сме обсъждали в парламентарната група искането на оставка на Валери Жаблянов, коментира Станислав Станилов.

„Ако е призован да си даде оставката, не е задължително да я даде. Ако неговата партия реши да го изтегли от това място, това е друг въпрос“, посочи атакистъта ГЕРБ не са доволни от изказването и поведението на Валери Жаблянов, изтъкна Станилов.

Припомняме, че и вчера премиерът Бойко Борисов коментира пред камерата позицията на БСП, но каза, че ще подмине този проблем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук