Дъждовете продължават и утре, нивото на Дунав расте

0
796

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за утре (10 март) в 18 области в страната, показа справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитирани от Фокус.

Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, София-град, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково.

Нивото на река Дунав се покачва драстично в началото на българския участък и надхвърля 7,5 м,съобщи Нова ТВ.

Заради високото ниво на водата във Видин въведоха първи етап за защита на населението при наводнение. Това означава ежедневно наблюдение на дигите по реката.`

С тази мярка се въвежда в действие I-ви етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се активира при достигане на ниво от 750 см. Днес нивото на река Дунав при Видин е 753 см. На проведено заседание на Областният кризисен щаб е обсъдена подготовката и взаимодействието по осигуряването на защита при бедствия.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” има задължението да следи нивото на реката рейката на град Видин три пъти в светлата част на денонощието.

Екипи на напоителни системи и ВиК наблюдават денонощно и дигите на Дунав край Лом.

Засега няма данни за пробойни и наводнени къщи и пътища. Общината в Лом е в готовност за изграждане на временни диги с чували от пясък./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук