Държавата в готовност да подпомогне финансово сектор Животновъдство

0
823

Държавата е в готовност да отпусне финансова помощ за сектор „Животновъдство“. Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя участва в Националния консултативен съвет по животновъдство, който се проведе в старата столица

На форума министър Танева припомни, че в средата на март се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

„Една от обсъжданите мерки за подкрепа на сектора е отпадането на Руското ембарго и полагането на усилия за дипломатически разговори в тази насока.Искането на всички страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомогне не е било одобрено“, каза Танева.

Пред фермери от региона тя обясни, че към момента няма анонсиран европейски пакет за подкрепа. „Всички искахме това, но не го получихме. Това, което комисията анонсира, подлежи на дебат през юни и ако се вземат решения, съответните регламенти ще подлежат на изменение. Това е решение, което не може да стартира веднага, но ние имаме право да дадем държавна помощ“, изтъкна Десислава Танева.

По думите и държавната помощ ще бъде отпусната по инструмента „de minimis“. Според земеделския министър решаването на проблемите в сектор „Животновъдство“ може да стане единствено ако Европейския съюз започне да излиза от кризата. Танева бе категорична, че няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността.

Според аграрният министър в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители.

„Благодаря на целия бранш за диалога, който имаме, за разбирането, ясно осъзнавайки те в каква криза са и в какво положение са“, допълни Десислава Танева.

Тя каза още, че в 13 страни от Европейския съюз ситуацията в сектор „Животновъдство“ е по-зле, отколкото у нас. Танева подчерта, че кризата се дължи на спада на приходите от повечето земеделски суровини. Причина за това е наложеното Руско ембарго в края на 2014 година./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук