Държавата ще плати обучението на 10% по-малко студенти

0
1481

Държавата ще плати обучението на 10% по-малко новоприети студенти през следващата академична година.студентски приемИ все пак… абитуриентите са по-малко от обявените места в университетите.

Броят на студентите, които ще бъдат приети държавна поръчка през учебната 2016/2017, ще е по-малък с над 9000 души – университетите са поискали по-малък прием, заради липсата на студенти.студентски прием1И така държавата ще плаща за обучението на близо 50 хил. бъдещи висшисти.

За първи път от няколко години в държавните университети се връща платената форма на обучение. Висшите училища сами ще определят размера на таксите.

студентски прием2Общият брой на обявените места обаче надхвърля броя на абитуриентите.

Трябва да се има предвид и че според различни анализи около 10% от зрелостниците избират да продължат образованието си в чужбина.

В Икономическия университет във Варна, например, намалението на държавната поръчка е осезателно.

Студентите, за чието обучение ще плаща държавата, са с близо 1500 по-малко от следващата академична година, но са отпуснати 1000 места за платено следване.

Бъдещите висшисти предлагат конкуренцията, а не административни ограничения, да определи кой е по-способен.

Студентите намаляват заради демографската криза и университетът предлага на държавата да ограничи броя на местата държавна поръчка.

Смятам, че това е необходима мярка от страна на правителството, но тя трябва да бъде комбинирана с адекватно увеличаване на субсидията за един студент, коментира ректорът – проф. Пламен Илиев./БТВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук