Държавата ще търси работа на миньорите от Бобов дол

0
1233

Държавата ще намери работа на миньорите от рудника в Бобов дол. Това стана ясно от думите на социалния министър Зорница Русинова след заседанието на кабинета. Поводът е стачката на миньорите от рудник „Бабино“, продължила вече няколко дни заради неизплатени заплати.

Миньорите дори останаха под земята и през нощта, а няколко вече са в болница заради влошено здраве.

Русинова обясни, че са били информирани в края на миналия месец за проблема. Още на 3 и 4 октомври служители на Главната инспекция по труда са отишли на проверка и са констатирали забавяне на заплатите от месец август и удръжки от 20 % от възнагражденията.

Издадени са наказателни постановления и глоби на работодателя, заяви Русинова и уточни, че още от началото на година се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавени заплати от страна на работодателя. Само за тази година компанията има 7 наказателни постановления, а размерът на глобите за 2016 година е малко над 7000 лева.

Вчера в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери, на всички останали държавата обаче ще се намери работа. В бюрата по труда в Дупница има свободни 150 свободни места, почти толкова и в Кюстендил. Около 50 човека още днес могат да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали има възможност за квалификация, така че бързо да бъдат устроени на работа, каза тя.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че е трудна намесата на държавата в частна фирма и трудови спорове между работодател и служители. Тя заяви, че концесията на рудника е дадена през 2007 година и е за срок от 35 години.

Последната проверка, която от енергийното ведомство са правили, е през април 2016 година. Вчера са получили писмо от компанията „Бобов дол въглеподаване“, която стопанисва рудника, че искат да преустановят дейността на мината и концесията да бъде прекратена. Днес сутринта обаче са изпратили ново писмо с обратното искане. Така към момента не е ясно дали рудникът ще бъде затворен или не.

Междувременно управителят на рудника Красимир Чаврагански се оплака от ниска производителности и фалшиви болнични на миньорите.

По думите му в момента мината е нерентабилна, а производителността е спаднала осезаемо от месец юни насам.. При заложени по план 18 000 тона въглища за август, са добити само 3 271 тона, а неизпълнението е 78%.

Всеки месец за издръжка са нужни 1, 1 млн. лева,  като между 550- 660 хил. лв. са за заплати. В момента предстои преизчисления на заплатите за месец август и ако сметките са готови до утре(четвъртък – бел.р.), миньорите ще получат добавки към заплатите си най- рано в петък, уточни Чаврагански.

Самите възнаграждения за август пък се получават между 5 и 10 ноември. Той обясни, че е изпратил сигнал до  здравния министър Петър Москов, защото се съмнява, че част от болничните листове представени от миньорите са фалшиви.

“60% от болничните листове се отнасят за психични заболявания“, каза той. През август от общо 736 души, 272 не са били на работа. 18 % са отсъствали по болест, 4 % – без причина, а други 15 на сто са били в отпуска. Той не се ангажира със срокове за закриването му, но пое ангажимент на част от миньорите да се предложат нови работни места, а други да се преквалифицират./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук