Д-р Десислав Тасков: Пациентът да се постави във фокуса на здравната система

0
4141

„Пациентът да се постави във фокуса на здравната система. Да има минимум заплащане от страна на пациентите“, заяви д-р Десислав Тасков, зам.-председател на ОблС на БСП-Варна. Той подчерта, че от джоба на хората излизат над 4 млрд. лв., като имаме предвид, че говорим за най-бедната страна в Европа.

„Това е абсолютно неприемливо и ще го променим. Искаме да върнем държавата в здравеопазването – в управлението, регулацията, контрола и гарантиране на достъп до здравеопазване на всеки“, категоричен е той. Според него трябва да се намали ставката ДДС за лекарствата и медицинските изделия.

„Държавните и общинските болници няма да са търговски дружества, а лечебни заведения. Частните лечебни заведения, които искат да работят с НЗОК, няма да могат да бъдат търговски дружества“, каза още д-р Тасков. Той е на мнение, че трябва да се изгради Национална здравна система на регионален принцип – достъп до здравеопазване трябва да има във всеки регион и да се развива лечебната дейност.

„Да се възстановят Националните програми за профилактика в областта на социалнозначимите заболявания“, допълни Десислав Тасков. Той подчерта, че за да има полза от тях, трябва да се обхванат малките общини и по този начин да се гарантира включването на максимален брой хора. Като пример посочи, че единици биха дошли да се прегледат от Гоце Делчев в София, но ако специалисти отидат при тях, стотици ще си направят профилактични прегледи.

„Промяна в безплатното обучение в сферата на здравеопазването и заместването му с държавни стипендии, които да касаят, както обучението, така и специализациите, но да са свързани с ясен ангажимент за работа след това. Финансиране на специализации във водещи центрове в света на млади български специалисти“, каза още Тасков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук