Д-р Илко Семерджиев в разбиващо интервю: Оценката за Москов е Слаб 2, незабавно трябва да бъде изгонен от министерството!

0
1311

Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател. Бил е директор на столична поликлиника и столична болница, през 1999 г. създава НЗОК и e неин първи директор. Бил е заместник-министър на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на ОДС. След политическия си мандат е учредител и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване „ДОМ-Здраве“ АД. Учредител е и почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Медията ни потърси компетентната му оценка за случващото се в здравеопазването.

Интервю на Петър БОЙЧЕВ

– Какво става в здравеопазването, г-н Семерджиев  – Лекарският съюз отхвърли Рамковия договор, Конституционният съд – здарвната реформа, а министър Москов не е особено разтревожен от това?

– Министър Москов очевидно разчита на чадър от страна на премиера Борисов и се надява, че въпреки хаоса, който създаде в здравеопазването няма да понесе последствията и политическата отговорност, която изисква да подаде оставка. Бих казал, обаче, че очакванията му няма да се сбъднат, защото това, което вече му се случи е най-големият кошмар възможен за един министър, а именно – бламиран е от Върховния административен съд за Националната здравна карта, бламиран е от Конституционния съд за разделянето на пакетите, бламиран е от съсловието на лекарите за НРД 2016 и пръстовите отпечатъци, бламиран е и политически при това не само от опозицията с вота на недоверие, но и от собствената си партия ДСБ, в която вече е господин никой. Фактът, че се оплете в лъжи с ваксините и тоталния провал в прокламираната „реформа“ в здравеопазването все повече ще натежават в обществото и въпреки упованието на Москов в благоволението на премиера, това тоталното отхвърляне от всички останали скоро ще го изпрати в небитието.

– Как ще се работи след 1 април, при положение, че болниците натрупаха вече над 400 млн. лева дълг?

След решението на Конституционния съд здравеопазването е в ситуация, при която старите регламенти са отменени и не биха могли да се ползват, тъй като законовите им основания са отпаднали, а новите са бламирани и трябва да се започва всичко отначало. В момента хаосът е пълен и никой не знае как ще се върви напред. Министър Москов обяви, че ще въведе това, което си е наумил през Наредби на МЗ и през постановления на МС, но с това ще предизвика множество нови съдебни дела както от лечебни заведения, така и от пациенти. Колкото до дълговете трябва да се знае, че те са генерирани предимно от държавни болници, чийто принципал е Москов – още едно свидетелство, че този човек е слаб управленец и не може да се справи дори с подопечните си лечебни заведения.

– Като бивш здравен министър, как виждате изхода от тази тежка ситуация?

Този, който е създал проблемите не може да ги разреши т.е. единствения рационален изход е спешно отстраняване на проблемния министър, бързо формиране на нов екип в МЗ, който да събуди малко повече доверие в сектора, да се заеме с успокояване на обстановката и със създаването на малко по-приемливи регламенти за функционирането на здравната система.

– Каква оценка слагата на министър Москов и екипа му?

Оценката на министър Москов напоследък беше вече категорично поставена от политическа, партийна, съдебна, професионална и обществена гледна точка – тя е (Слаб 2). Моята лична оценка отдавна е такава./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук