Европа иска България да спре цунамито от мигранти!

0
704

Ако не беше трагично, щях да се смея, когато чувам как официалните европейски лица твърдят, че стотина души от Фронтекс могат да решат проблема, казва външният министър Петер Сиярто

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи, че властите в Будапеща имат готовност веднага да вдигнат ограда по границата с Румъния, ако „през следващите дни“ мигрантите променят посоката и вместо в Хърватия, отиват в Румъния, предаде БГНЕС.

Сиярто подчерта, че „южните граници на ЕС продължават да са широко отворени за непрекъснатия прилив на стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, което е довело до съмнения относно бъдещето на шенгенската система – съществуването на отворени вътрешни граници в ЕС.

Министърът се обяви за създаването на общоевропейски сили от десетки хиляди полицаи и войници за спиране на мигрантската вълна по дългата морска граница на Гърция.

„Ако не беше трагично, щях да се смея, когато чувам как официалните европейски лица твърдят, че стотина души от Фронтекс могат да решат този проблем“, каза още Сиярто.

„Ако Гърция не е в състояние да поеме отговорност при решаването на този въпрос, тогава ние сме длъжни да разговаряме с македонците и българите“, подчерта унгарският външен министър и отново повтори, че още през следващият ден Унгария може да започне с вдигането на ограда по границата с Румъния , ако това се наложи.

В петък Австрия съобщи, че ще забрани влизането на мигранти, които искат да се отправят към Германия. Това накара властите в Словения да вземат подобни мерки, за да не допуснат тази държава да се превърне в „джоб за мигрантите“.

„По всяка вероятност, както никога досега, южната шенгенска граница ще бъде очертана по северната граница на Гърция – с България и Македония, добави Сиярто.

epicenter.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук