ЕДИНСТВЕНО И САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Заплахи към репортер на „Господарите“: Внимавай, градът е малък, лоши неща могат да ти се случат

0
10492

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

Син на собственик на строителна фирма от Велико Търново заплаши вчера наобяд репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов заради журналистически материал, който показва нарушения на трудовото законодателство в строителен обект на фирмата, потвърдиха пред репортер на „Дейли Прес“ трима независими един от друг източници.

В известно търновско заведение днес синът на собственика на фирмата се приближил до Върбанов и лично му отправил заплахи с цел да не бъде излъчено тази вечер продължението на репортажа по „Нова телевизия“ и да спре разследването. „Много внимавай, в един град живеем. Градът ни е малък, много лоши неща могат да ти се случат!“ С тези думи се заканил на журналиста синът на предприемача.

Припомняме, че във вторник вечерта в предаването „Господари на ефира“ бе излъчен репортаж за нарушенията на новостроящ се жилищен блок във Велико Търново. Разследването започна след подаден сигнал към предаването. Репортерът Димитър Върбанов показа на зрителите как на обекта се работи без предпазни средства- обезопасителни колани, каски и ръкавици. Репортерският екип дежури край обекта в продължение на седмица, но работниците извършваха строителните дейности, без да са обезопасени в нарушение на правилата за безопасност на труда.Син на собственик на строителна фирма заплаши репортера на Господарите Димитър Върбанов

На репортерските въпроси защо работят така, строителите отговаряха уклончиво, посочваха че са в почивка, че не им е удобно да са с каски или отказваха всякакъв отговор. Камерата засне и проверка на инспектори от Инспекция по труда. По време на проверката бяха изискани необходимите документи за извършване на дейността като Правилник за безопасност и здраве, както и инструктажните книги с ежедневните инструктажи. Техническият ръководител на обекта Начо Стоев също не даде ясен отговор защо се нарушават трудовите норми и правилата за безопасност на труда, както и заяви, че не е негов проблем дали работниците са с трудови договори.

За „Дейли Прес“ инж. Стефанова заяви, че няма право да назове името на проверяваната фирма, нито какви санкции са й издадени след извършената проверка. Тя обаче потвърди, че във фирмата, която бе показана в репортажа на Господарите действително са открити нарушения.

31 проверки на 15 строителни обекта е извършила за първите шест месеца на 2017 година ТД „Инспекция по труда“ във великотърновска област, съобщи началникът й инж. Невена Стефанова. Общо 206 са констатираните нарушения, като повече от половината касаят безопасността на работниците. Сред пропуските на строителните фирми, водещи са: липсата на предпазни парапети, предпазно облекло, писмени инструкции за безопасност, наличието на опасни електрически табла, както и системен пропуск от страна на работодателите да информират институцията при разкриване на работни площадки.

По случая със заплашения днес репортер Димитър Върбанов вече работи полицията.

Въпреки заплахите да бъде спрян репортажа, тази вечер продължение на разследването ще бъде излъчено от 23 часа в „Господари на ефира“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук