Екатерина Захариева: Не е имало как да не се случат ударите в Сирия, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие

0
7382

Не е имало как да не се случат ударите в Сирия, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие. Това каза пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в Люксембург. Министър Захариева взе участие в Съвет „Външни работи“, на който първите дипломати на ЕС обсъдиха ситуацията в Сирия, в контекста на последните събития в страната и подготовката за предстоящата на 24 – 25 април в Брюксел конференция по Сирия и региона.

На въпрос какви са следващите ходове на ЕС по отношение на Сирия, след като целта е траен мир, вицепремиерът коментира:

„8-ма година конфликтът там продължава. Само след седмица ще има втори форум за Сирия, организиран съвместно с ООН“.

Тя допълни, че трябва да се даде много ясен политически сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност, а именно за плавен политически преход и за възстановяване на процеса от Женева.

„Такива решения са взети през 2015 г., но за съжаление, бих казала, че почти е спрял процесът там. Всички усилия трябва да бъдат насочени към възобновяване на процеса в Женева и към започване на този политически преход“, обясни външният ни министър.

„Постигнахме не малко успехи по отношение на борбата с Ислямска държава, но в никакъв случай не трябва да сме наивни – това не е краят. Трябва да фокусираме усилията си в борбата срещу тероризма, но и започването на плавен политически преход. Решението е, че няма да дадем и инвестираме средства за възстановяване докато не започне политическият процес“, поясни Екатерина Захариева.

Относно това дали ударите от този уикенд няма да усложнят и без това сложните отношения с Русия, вицепремиерът заяви:

„Това, което беше подчертано от съюзниците, които извършиха ударите е, че това не са удари срещу режима, а срещу бази и центрове, свързани с производство на химическо оръжие. Целящи да разрушат тези бази и да предотвратят и за в бъдеще използване на химическо оръжие“.

„Общата оценка е , че е нямало как да не се случат тези удари, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие. Призивът оттук нататък е за деескалация на напрежението, за осигуряване на спокойствие и пълен достъп на мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие и експертите от нея, за да изследват казуса, но и полагане на абсолютно всички усилия за възстановяване и връщане на процеса в Женева“.

В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.

Министър Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН.

Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.

Външният ни министър благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия.

“Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие”, заяви тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук