Ексдепутатката Калина Крумова шокира всички с решение ВИДЕО

0
323

„Когато започнах да се занимавам със сурогатно майчинство, чух много грозен въпрос  – защо се занимаваш ти сега, след като си имаш дете?“, сподели тя

Бившият депутат Калина Крумова-Захариева призна, че е донор на генетичен материал.

„Реших да стана донор на яйцеклетки. Готова съм да застана с името, историята и мотивите си. Не само, че трябва да говорим по тази тема, но трябва да говорим честно. Не е редно да гледаме на донорството като нещо екстра. Вярвам, че не е нужно някой да си отиде от този свят, за да даде живот“, заяви тя пред Нова телевизия.

„В началото на годината замразих свои яйцеклетки, защото природата е непредвидима. Надявам се да не ми се налага инвитро. Вече има жени, които на 30 години имат изчерпан яйчников резерв. Все пак аз съм на 38 и е хубаво човек да се застрахова“, каза тя.

„Сега имам тази възможност и съм изключително благодарна на тази промяна в наредбата. Беше до 34, сега е до 38 за жените, които искат да станат донори. Искам тези жени, които чакат и мечтаят за своето дете да знаят, че има кой да им даде“, посочи тя.

„Още по-лошото е, че ние нямаме яснота какъв е размерът на този проблем. Най-вероятно имаме регистър на хората, които чакат бъбрек или друг орган. А хората, които чакат дете, защо тях да не ги знаем кои са, колко са и колко имат нужда да получат? Няма общ регистър на чакащите. Какво правим? Мълчим. Много деца не са родени, много сълзи са изплакани“, възмути се тя.

„Грозната истина е, че темите за сурогатното майчинство и репродуктивни проблеми не бяха достатъчно важни, за да се слагат в дневния ред и да минават бързо“, каза тя относно работата си по темата в парламента.

Тя призова темата да не се измества с опасенията от създаване на черен пазар, тъй като такъв има и при донорството на бъбрек, например.

„Когато започнах да се занимавам със сурогатно майчинство, чух много грозен въпрос  – защо се занимаваш ти сега, след като си имаш дете? Това нормално ли е? Има едни хора, които много обичат да ходят по благотворителни мероприятия. Много често, ако се загледаме по снимките от тези събития, ще видим, че менюто по масите, бижутата и тоалетите на гостите, надвишават в пъти бюджетите, които се търсят за дадената кауза. За мен това е лицемерие“, посочи тя.

„Защо българките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от сурогатна майка, ги караме да се чувстват като престъпници и да ходят в Украйна, за да имат легално дете. Призовавам ги да разкажат историите си, защото те са герои, а не престъпници“, сподели Захариева.

Според нея има толкова нуждаещи се от донори жени, защото не се прави профилактика. „Не става ясно навреме, че жената е с изчерпан яйчников резерв. Превенцията трябва да бъде държавна политика. Лекарите трябва да казват трябва да направиш това и това изследване“, коментира още бившият депутат.

Тя сподели, че съпругът ѝ Борислав Захариев-Боби Турбото, силно я е подкрепил в нейния избор. Синът ѝ също.

И допълни, че не съжалява, че е била в политиката. „Няма лош опит, има неправилно взети уроци. Грешката ми е, че там, където трябваше да вляза с бутонките, докосвах с кадифена ръкавица“, поясни Калина Крумова-Захариева.

Тя коментира и зачестилите смъртни случаи при катастрофи с дрогирани и пияни шофьори.

„Онзи ден беше първият учебен ден. Всяка година средно една класна стая остава празна заради деца, които са загинали в катастрофи. Вече се страхуваме не от това, че може да убием някой, ако караме пили, а че може да ни вземат колата. Що за мислене е това?“, попита бившият депутат.

Калина Захариева сподели повече и за личния си живот.

„Боби за мен е като дъга. Като всяко нормално семейство, и ние спорим за битовизми. Няма идеална двойка“, заключи тя.

https://www.vbox7.com/play:60e48b69c9

blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук