ЕКСКЛУЗИВНО!Висшият синдикалист от МВР Илия Хрисимов: Не виждам как ще се случи реформата, нещата тръгват в лоша посока! Диалогът ни с Бъчварова е проформа

0
1766

„Синдикалната федерация към МВР на този етап не е съгласна с промените в Закона за МВР. Пуснали сме едно допитване до дружеството, преди да обявим стачна готовност. Към средата на седмицата чакаме техния отговор и най-вероятно ще излезем на протест. Към момента не мога да потвърдя протеста на 100%, но така като гледам какви отговори се появяват, те ще се случат“. Това заяви пред ПИК Илия Хрисимов – зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи /СФСМВР/.

„Добре идва помощта от армията, но имаме умерен скептицизъм от гледна точка какви ще бъдат правомощията на армията на българската граница. Убедени сме, че проблемите на армията са не по-малки от тези на служителите на МВР“, категоричен е Хрисимов.

На въпрос на ПИК как ще коментира законопроекта, с който ще се орежат социалните придобивки на влизащите в системата на МВР бъдещи полицаи, той отговори доста скептично. По думите му с този закон ще бъдат разделени администрацията и полицаите на терен. Орязванията обаче ще засегнат само полицаите на улицата, което е противно на очакванията.

„Администрацията ще мине по Закона за държавния служител, а тези които ще са на улицата да ни пазят и ще охранват границата, ще останат без социални придобивки“, коментира още той.

„Ние сме против начина, по-който се взима това абсурдно решение на първо място. Нелогично е. Алогична е цялата ситуация в държавата. Държавата започва да събира сили за отпор на бежанската вълна, а в същото време прави реформи, които удрят право в полицаите. Не можем да се съгласим, разберете“.

На въпрос имат ли пряк диалог с вътрешния министър Румяна Бъчварова, той беше ясен: „Чисто проформа“. Събрахме се веднъж, изслушахме предложенията й и дотам. Никаква реакция повече. А на последното обсъждане нея дори я нямаше.Къде се чуха нашите гласове, никъде“, каза още Хрисимов.

„Според нас нещата отиват в лоша посока и не виждам как ще се изпълни тази реформа“, завърши той.

Източник: pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук