Ексклузивно! БСП издига Орешарски за президент

0
1365

Столетницата очаква подкрепа от ДПС, на балотаж ще преговаря с ВМРО и „Атака“

БСП обмисля да издигне Пламен Орешарски за президент. Идеята е на хората от най-близкото обкръ­жение на Корнелия Нинова, които от няколко седмици насам я навивали да зало­жи на бившия премиер. Те се допитали до политолози и социолози, които в неофициални разгово­ри потвърдили, че фи­нансистът има реални шансове да стигне до балотаж. При по-широка подкрепа и създаване на общ фронт срещу ГЕРБ не било изключено дори да спечели на втория тур.

Номинацията на Оре­шарски се очаква да бъде обявена в началото на юли, когато ще приключи вътрешното допитване на „Позитано“. То трябва да покаже настроенията сред членовете на БСП и в как­ва конфигурация те предпо­читат столетницата да се яви на изборите. Незави­симо от резултата крайно­то решение щяло да бъде на Корнелия Нинова и на хората от Изпълнителното бюро на партията, убедени са социалисти. Всеобщото мнение било, че БСП не трябва да застава зад ничия друга кандидатура, а да има самостоятелна, около която да се търсят партньори. Засега един­ствената реално обсъжда­на номинация била тази на Пламен Орешарски. Дру­гите варианти, които били подхвърлени от отделни хора в партията, не били актуални, тъй като нито един от тях не искал да се изпра­ви очи в очи срещу ГЕРБ.

Самият Орешарски об­мислял много сериозно офертата, но все още не е дал категоричен отговор дали ще се впусне в над­преварата. Поискал малко време, за да направи соб­ствено проучване, да се до­пита до пиари, политолози и социолози, за да прецени дали си заслужава да вли­за в нова битка с ГЕРБ и протестърите.

На „Позитано“ търсят и подходящ човек за вице­президент. По всяка веро­ятност това ще е жена с юридическо образование В БСП си давали сметка, че часове след като издиг­нат Орешарски за държа­вен глава, представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и „Протестна мрежа“ ще започнат мощни атаки по адрес на финансиста през медиите. В анти-БСП говоренето е много вероят­но да се включат АБВ и ос­таналите отцепници от сто­летницата – „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Нор­мална държава“ на Георги Кадиев.

На „Позитано“ обаче смя­тат, че точно това ще обе­дини електората на пар­тията, който ненавижда ГЕРБ, Блока, протестъри­те и „червените предатели“. Социалистите продължава­ли да вярват, че Орешар­ски е експерт, който е бил гнусно употребен от тога­вашния коалиционен парт­ньор ДПС. Подобна теза ще лансират и говорителите на БСП. В кампанията те пла­нирали да хвърлят вината за краха на кабинета „Оре­шарски“ и номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС върху Лютви Местан.

Това обслужва отлично интересите и на ДПС, които почти сигурно ще иг­раят с БСП на балотаж сре­щу ГЕРБ.

Очакванията са на втори тур подкрепата за канди­дата на столетницата да е голяма. Зад лявоориентиран президент биха заста­нали „Атака“ и ВМРО, кои­то са против слепия евроатлантизъм и ястребската антируска външна полити­ка. Хора от Реформатор­ския блок твърдят, че част от ДСБ също би гласувала за ляв държавен глава, тъй като крилото на Иван Кос­тов мразело повече ГЕРБ, отколкото БСП.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук