ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! ДОМУЗЧИЕВ СЕ ГЛАСИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!?

0
26470

ГЕРБ ПУСКА ПРОТИВОРУЧИВА ИЛИ СЛАБА ФИГУРА ЗА СМЕТКА НА ОЛИГАРХА!

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ!

 

Българските олигарси имат навика, когато усетят в джоба си 10-20 млн. лева, да се вживяват в ролята на фактори и да имат претенции да управляват държавата.

Според наблюдатели, така се държал и предишният шеф на КРИБ Иво Прокопиев, такова поведение сега демонстрирал и Кирил Домусчиев.

Твърди се, че бизнесменът имал амбиции да става министър-председател и дори да бъде издигнат за президент. Именно затова си правел пиарски акции и трупал обществена популярност.

Всяка власт си има любими бизнес-лобита – от началото на прехода, та до наши дни. Групировката „Орион“, Г-13, Мултигруп са само част от групировките.

Иван Костов си имаше „Олимп“ и Славчо Христов. Царят се ползваше с подкрепата на Мултигруп до убийството на Илия Павлов. Тройната коалиция създаде основите на бизнес-империята около ДПС, а новият кабинет имаше спешна нужда от нов бизнес-играч. Такъв бързо се намери – Кирил Домусчиев.

40Активността на Домусчиев надхвърля многократно размаха на предишни шефове на КРИБ, в т.ч. и на самия Прокопиев. Изглежда, че той следва други (еврпейски) модели – на Силвио Берлускони например. Богат е, проявява апетит за медии, има футболен клуб, а външността му е като от корицата на италианско модно списание.

По всичко личи, че предприемачът възнамерява да продължи нагоре по стълбицата…още повече че Бойко Борисов на последния форум на ПП ГЕРБ даде заявка че излъчването на кандидатура за президент „нещо не го кефи“…Тенденцията според анализаторите на Дейли Прес е че ПП ГЕРБ може и да изведи слаба или противоречива кандидатура за сметка на някоя независима, срещу поети ангажименти и много милиони. Такава каквато е фигурата на Домузчиев. Името на Кирил Домусчиев е непрекъснато в устата на медиите, особено след като оглави КРИБ през ноември 2014 г. За малко повече от година бизнесменът успя не само да поиска оставката на вътрешния, но и на енергийния министър Теменужка Петкова, както и на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Домусчиев настрои срещу себе си част от членовете на конфедерацията, като ги прати на прокурор – производителите на възобновяема енергия и американските централи AES-Гълъбово и „Контур Глобал-Марица изток 3“. Стигна се дотам, че представителите на Американската търговска камара в България се разграничиха от мнението на КРИБ по енергийните въпроси.

Невъздържаността му проехтя публично и след като нарече спортен журналист „олигофрен“. Домусчиев се извини за думите си, но бе „награден” със „Златен скункс“ от „Господари на ефира”.

Кирил Домусчиев, който сам оценява активите си на над 1 млрд. евро, е сред най-едрите бизнесмени у нас. Чисто аматьорското му влечение към футбола пък доведе до изкачването на третодивизионния „Лудогорец“ до четирикратен шампион на България.

„Политиците много говорят за намеренията си за облекчаването на бизнес средата в България. На практика обаче не се прави кой знае какво“ – това си твърдение от 2003 г. Домусчиев отстоява и до днес.

С името му се свързва и ултиматумът на работодателските организации за реформи в енергетиката, с който най-големите бизнесмени практически иззеха ролята на синдикатите и заплашиха с масови протести, ако не се направи нещо.

Хора, които го познават, казват, че той е наследил борбения характер от майка си Маргарита. Именно тя била и в дъното на успешните кариери на своите синове – Кирил и Георги, които работят заедно още от ученическите си години.

За броени седмици, след избирането на новото правителство, Кирил Домусчиев овладя Българския футболен съюз, назначи и свое протеже за национален треньор. Домусчиев бе избран и за шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Като такъв вече дава съвети на премиера, заклеймява синдикатите и дори заплашва с изхвърляне от Тристранката на друга работодателска организация – Асоциацията на индустриалния капитал.

„Абсурдно е шефът на КРИБ Кирил Домусчиев да иска оставката на шефа на КЕВР Иванов. Абсурдно е да плаши със стачки заради новите цени на тока, както и да обрисува ценовата политика на НЕК и енергийното министерства. Не приемам и това, за което са се договорили правителството и бизнеса – да влизат в бордовете на държавните енергийни дружества и да ги контролират“. Така се възмути в края на миналата година финансистът Кольо Парамов.

Известният финансист бе категоричен, че приема исканията на Домусчиев за ревизии и проверки в енергетиката, но предлага те да започнат именно от шефа на КРИБ, който също имал сериозни апетити и интереси в тази сфера.

„Имам информация, че централата на Домусчиев в Пещера „Биовет“ е била субсидирана със 75 млн. лева от държавата от създаването на мощностите. В същото време токът, който се изкупува от нея, е на невероятните цени от 180-185 лева за мегават, за определен период от време, по-скъп даже и от американските „Марици“. За какви претенции и правила в случая може да става и дума?“,  зададе тежък въпрос Парамов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук