Ексклузивно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Президентът отличи духовни лидери на нацията (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

0
11001
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои с висши отличия деветима дейци на културата и изкуството, предаде на живо репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ (видео по-долу).

В словото си президентът заяви, че днешното събитие е един своеобразен празник на българския талант, който е прекрасно реализиран, упорито защитаван и безапелационно аплодиран и подкрепян.

„Вие сте посветили себе си на духовния напредък, вписали сте се с талант, всеотдайност и много труд. С вашите имена България присъства пълноценно на съвременната и европейска световна сцена“, каза още в словото си президентът Радев.

Президентът изтъкна, че благодарение на творците на културата се предава силата на изкуството, с което се пленява ум и въображение. Успехът на вашето духовно лидерство е успех за цяла България, акцентира Радев.

„Вашият талант е силата на словото, на музиката и танца. Това е признание не само за вашия ярък талант, но и признание затова, че вие предавате духа на свободното творчество на многобройни млади последователи“, отбеляза президентът.

С орден „Стара планина“ – първа степен бе отличена режисьорът Адела Пеева. 

Писателят и преводач Петър Велчев и бившият директор на Народната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново д-р Иван Ангелов бяха отличени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен.

Снимка 364540
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

Балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева и дългогодишният директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език Величка Велянова бяха отличени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Държавният глава удостои актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие. Същото държавно отличие получи и композиторът и педагог проф. Милко Коларов.

В словото си режисьорът Адела Пеева, една от отличените днес, заяви, че за нея е особена чест да получи значим държавен орден. Като голямо признание Пеева вижда ордена.

В речта си тя отбеляза, че дейците на изкуството и културата работят, за да допринесат за духовното развитие на българското общество.

„Ние живеем във време, когато материалното е ценено, а духовното е подценявано. Нашите усилия са да служим на нашата република, като работим за духовното“, заяви Пеева.

Тя изрази възхищението си, че с тези високи отличия са удостоени почти равен брой жени и мъже. Това показва, че творчеството и дейността на жените в областта на изкуството и културата е оценена по достойнство.

Видео и текст: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Снимки: Информационна агенция „БГНЕС“

Публикувахте от Daily Press – Електронен таблоид в Понеделник, 25 юни 2018 г.

Изображение 364545
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364538
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364539
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364541
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364542
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364543
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 364544
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук