Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Нинова скастри от Крушовица правителството за неизправните язовири (ОБНОВЕНА)

0
22165

„205 броя язовири на територията на цялата страна са с най-висока степен на неизправности, същевременно представляват опасност за населението. Това е написала прокуратурата в доклад до правителството през 2017 г. Разполагам с него и мога да ви го предоставя“, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова в родното си село Крушовица.

Тя допълва, че положението се е влошило и броят им се е увеличил спрямо проверка от 2015 г.

„Днес за пореден път правителството демонстрира на своето заседание безпомощност и хаос. Не знаят кой е виновен, не знаят откъде да започнат. Днес ще дадат 3 млн. лева на община Хайредин, защото тук е бедствено, утре – другаде. Това не е държавност, това не са институции. Четири години минаха от наводнението в Мизия. Пълно безхаберие. Не направиха нищо, освен глупост след глупост. Четири години им предлагаме решения – не, та не. Чуйте поне сега разумни предложения“, обяснява Нинова.

Според Нинова, ГЕРБ прехвърлят отговорността от държавата на общините, но не им осигуряват средства за ремонти и поддръжка. Решението за лидера на БСП е спешна актуализация на общинските бюджети със средства за това, но не само там, където е бедствено, а на всички, превантивно.

Соцлидерът продължава, че е прехвърлена и отговорността за почистване на коритата на реките, а решение според нея е да се отпуснат средства и драконовски мерки за контрол на кметовете дали са го направили.

Тя иска преглед на всички язовири и водоеми, дадени на концесия на частни лица, а който не ги поддържа в техническа изправност и само си гледа печалбата, веднага да му се прекрати концесията.

„ГЕРБ приеха изменения в законите, с които създадоха съвет от девет министерства и сдружението на общините, които да управляват процесите. Вижда се години по-късно, че това води само до хаос и прехвърляне на отговорност от един на друг, дори днес премиерът не знае какво да прави – кметове ли, хидроинженери ли, министри ли да ангажира. Решението е – отмяна на този текст в закон и създаване на единен държавен орган, който да отговаря за това“, обяснява Корнелия Нинова.

Тя настоява за разкриване на виновниците за случилите се дотук наводнения, съдебен процес и отговорност, както и управляващите да се спрат да се оправдава с дъжд, обществени поръчки и всичко останало. „Трябва здрава ръка и държавност“, допълва лидерът на левицата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук