Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Премиерът Бойко Борисов: Най-големият успех на срещата ЕС-Турция е, че споразумението за бежанците ще продължи

0
7231

Най-големият успех на срещата ЕС-Турция е, че споразумението за бежанците ще продължи. Това каза на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ във Варна министър-председателят Бойко Борисов след лидерската среща Европейски съюз – Турция.

„Името на Варна го научи цял свят с днешната среща“, посочи Борисов. Той благодари на екипите, които работят в тежките метеорологични условия.

„Благодаря на президента Ердоган, че удържа на думата си и вече над година имаме нулев мигрантски натиск на нашата граница. Надявам се българите да го оценяват, защото помним времето, когато мигрантската вълна ни беше притиснала. Благодарение на тези взаимоотношения към днешна дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и на Европа. Благодарен съм на всички колеги от Европейския съвет, които гласуваха за провеждането на срещата във Варна“, допълни той и продължи:

„По всички теми за тракийските българи, за претенциите, които опозицията, българския парламент и президента имаха – до една съм ги поставил на Ердоган. За намеса в изборите. Техните претенции не са по-малко – за данъците, за имотите, които имат мюфтийствата, обезщетенията, Възродителния процес с всички последици, пенсиите на изселниците, управлението на водите, културните паметници. За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, която беше определена по един брутален начин от един български политик, мисля, че външните министри със съответната комисия биха разрешили тези въпроси“. 

 Премиерът подчерта, че всички теми до една са поставени и разисквани. Борисов отбеляза, че в областта на енергетиката има голям напредък. „Още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов. Интерконкеторът с Гърция върви. Ще се обадя на колегата Ципрас да го информирам за това, което сме разговаряли с Ердоган, така че мисля, че постигнахме целите. Споразумението продължава, следващият транш се подсигурява. Най-важното, което България си беше поставила като цел, да гарантира външната си граница, като граница на Шенген и ЕС, в пълен обем днешната среща го е изпълнила“, каза още Бойко Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук