Ексклузивно ! Димитър Иванов разкри стряскащи факти за новата партия на изменника Местан! Защо Ердоган забрани на Доган и Пеевски да влизат в Турция?

0
948

Мегаскандал се разрази в България, след като Анкара забрани на българските политици Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Информацията се появи в близкия до Реджеп Ердоган вестник „Сабах“, но после никой не я потвърди официално. Скандалният турски посланик Сюлейман Гьокче предпочете да запази мълчание и да отрони само едно „благодаря“ на български език пред журналистите,  вместо да даде отговор на въпроса. Оказа се, че и външното ми министерство няма официална информация за скандала. 

Как да разбираме този скандал и какви са причините за него – по този и други въпроси, свързани с Лютви Мастан и неговата партия, потърсихме за коментар разузнавача Димитър Иванов, професор по национална сигурност и лидерство, общественик и университетски преподавател. 

Интервю на Албена Борисова

– Как да разбираме това шикалкавене от страна на Турция по скандала „Доган – Пеевски“, господин Иванов? Първоначално излезе информация в един голям турски вестник, след това никой не я потвърди… Това не е ли някакво намигване от страна на Турция, че такава „наказателна мярка“ може да се случи и с други наши политици?

– Турция нещо се обърка. Тя си създаде врагове навсякъде, с всички велики сили. Скара се със САЩ и Русия. Защо да не го направи и с България? Но вероятно това е опит да се провери дали нашата страна ще застане зад Пеевски и Доган. По пътя на Турция към Европа ние сме на най-предната линия.

– „Сабах“ прави намеци, че Доган прокарва проруска политика…

– Защо да му приписват проруско настроение? Не виждам причини. Да припишат и на Доган, и на Пеевски пробългарска политика. Това показват те.

– Като говорим за политици, защитаващи българските национални интереси, какво да кажем за Местан и по-точно за партията му ДОСТ?

– Тя е виртуален проект и трудно ще може да се реализира. Тя е измислена извън България. Проектът за нея му е даден да го реализира на българска почва. Местан не може да привлече хора. Доказа се, че не може и да ръководи такава специфична и сложна партия каквато е ДПС. Моята прогноза е, че ДОСТ ще остане малка партия с ограничени възможности, ще цели единствено да обслужва великотурски намерения. А Местан ще се прикрива зад някакви лозунги, за да не лъсне истинската същност на партийката му.

– Не е ли абсурдно българска партия да бъде кръщавана с небългарска дума, без значение дали е турска, американска или пакистанска? Местан обави, че всъщност абревиатурата ДОСТ означава „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“. Но на турски думата „дост“ означава приятел…

– Има си теория за партийното строителство. Ако това е емигрантска партия, би могло да се кръсти с турско име. Ама тя не е. Не е прието. И такова име настройва и народа, и държавата отрицателно.

–  Защо нашите спецслужби изпуснаха контрола и проспаха политическия уклон на Лютви Местан към Турция?

– Държавата изпусна службите, а след това службите изпуснаха опасностите, застрашаващи националната ни сигурност. В случая политическата власт се разкапа, партиите – също. Два месеца минаха откакто стана скандала с Лютви Местан. Защо не реагираха нито службите, нито държавата?

– Защо? Не знаят ли как да действат в такъв случай?

– Защото, както вече казах, имаме пълен разпад. Затова е време да започне обратният процес на заздравяване. Имаме опита на силните държави. Трябва да си изберем една форма на държавен модел и да започнем да я следваме. Защото нито гейовете, нито лесбийките, не говоря в сексуален смисъл, а в поведенчески, нито пък дори самият Свети Валентин не могат да ни дадат културен модел.

– А как виждате нашите отношения с Турция? Ердоган извива ръцете на Европа като заплашва да я залее с бежанци?

– Такава му е политиката. Той си преследва своето. Не е полезен моделът на турския премиер Ахмед Давутоглу и на Лютви Местан за България.  Трябва да се съберат интелектуалци от двете страни, които да приемат една политика на взаимно сътрудничество, което да е коректив на властите.

Източник: pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук