ЕКСКЛУЗИВНО ! Д-р Емил Райнов пред медията ни: Вече никой не вярва на Петър Москов, време е да бъде сменен!

0
1371

Българският лекарски съюз с почти пълно мнозинство отказа да подпише Националния рамков договор. Особено категорично бе отречен вариантът за пръстовите отпечатъци на входа на болницата.В същото време министърът на здравеопазването обяви, че въвеждането на електронния идентификатор ще е „внезапна смърт” за всеки един мошеник, който точи здравната система.

Помолихме за коментар по темата д-р Емил Райнов, депутат от БСП, бивш председател на УС на НЗОК и бивш зам.-министър на здравеопазването.

Интервю на Петър БОЙЧЕВ

– Г-н Райнов, здравният министър Петър Москов обяви, че електронният идентификатор е „внезапна смърт” за мошениците в здравеопазването. В същото време Лекарският съюз го отхвърли категорично в Рамковия договор. Това означава ли, че там всички са мошеници?

– Даже не бих си позволил да коментирам такова изказване на министъра. Българските лекари са известни като едни от най-добрите в Европа. Що се отнася до идентификатора,  мисля че и без него министърът има достатъчно лостове за контрол в здравната система. А това, че той не ги използва е друг въпрос. И после, Лекарският съюз отказа да подпише договора не заради идентификатора, а заради цялата нормативна неуредица, заради целия нормативен хаос, който този министър създаде. Всички закони, които той си закичи като брошка, са на етап на обжалване по различни институции. Така че Лекарският съюз има своите основания да не сключи рамковия договор.

– Министърът каза, че е учуден от отказа на Лекарския съюз, защото той увеличил абсолютно всички направления при специалист. Освен това е увеличил парите за доболнична и болнична помощ.

– Министърът абсолютно нищо не е увеличил. Решението за увеличаване на средствата взима Надзора на Здравната каса – от резерва. Ако министърът имаше желание да го направи,     трябваше да го стори с бюджета. Между другото точно ние, от опозицията, предлагахме тогава да се завишат средствата в закона за бюджета, но тогава министърът рисуваше едно светло бъдеще за българското здравеопазване. Два месеца по-късно коренно си промени мнението.  Изобщо, всичко което говори министърът, е излишно. На него вече никой не му вярва.

–  Настъпила е „внезапна смърт” ли?

–  (Смее се)

–  Какво трябва да се направи оттукнататък – и от Лекарския съюз, и от министъра, за да не страдат пациентите?

–   Оттук-нататък, естествено, здравеопазването няма как да спре. Сега нараства ролята на надзора на касата – ако няма подписан договор, той трябва да вземе решение как ще се работи след 1 април. Вече виждаме, че всички приказки на министъра, че след 1 април здравеопазването ще бъде прекрасно, се оказват една класическа първоаприлска шега.  За съжаление, от тази шега потърпевши са българските пациенти и лекари.

–  Но той вече има лимит на доверие, гласуван в парламента.

–  След това гласуване отговорността за „експеримента Москов” носи най-голямата партия в управляващата коалиция – партия ГЕРБ./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук