ЕКСКЛУЗИВНО! Новият голям герой на България с искрено интервю за медията ни! Шампионът Радо Янков проговори за големия успех, Сани Жекова, Олимпиадата и скандалите в Банско!

0
1533

Това, че нямаше българския химн на награждаването ми няма да ме спре, „Бий да те уважават“ е моят девиз

Носителят на световната купа по сноуборд Радослав Янков се превърна в новата голяма спортна звезда на България.

Радо постигна уникален успех, при положение, че в страната няма условия за развитие на сноуборда.

Янков е роден на 26 януари 1990 година и само на 26 години успея да вдигне Кристалния глобус и да се превърне в единствения българин, направил такова постижение.

С Радо Янков разговаряме за големите му успехи, проблемите на българския зимен спорт, целите му, Сани Жекова и Олимпиадата през 2018.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ

– Радо, минаха вече няколко дни от спечелването на Кристалния глобус. Успя ли да осъзнаеш какво си постигнал?

– Това е огромен успех. Още не съм осъзнал стойността на това, което постигнах. След посрещането вчера в Чепеларе и това на летището и след интереса и обажданията от хиляди хора, това ми доказа, че успехът ми наистина е забележителен. Много съм радостен.

– Ти тренираш в чужбина, защото в България няма условия. Има ли начин и възможност да се изгради поне един улей за сноуборд в страната ни?

– Да, разбира се, че има възможност. Имаме страхотна природа, която не трябва да противоречи със спорта, с туризма. Навсякъде по света, където се състезавам, има специални места за тренировки за всякакви видове зимни спортове. В България нещата трябва да се доразвият, и така да имаме възможности не само ние, а и децата, подрастващите, талантите да им бъдат създадени условия да тренират пълноценно, за да не се налага това да се прави изцяло в чужбина.

– Федерацията по ски с какво допринесе за твоя огромен успех?

– Федерацията има страхотен принос за моите успехи. От 2004 година, когато влязох в националния отбор, ми е оказвана пълна подкрепа, за което много благодаря. Благодарен съм и на спонсорите на федерацията, тъй като сноубордът е много скъп спорт и изисква сериозни средства през цялата година. Екипировките, транспортирането и лагерите също са много скъпи. Плаща се и за писти в чужбина.

– Би ли обяснил за феновете ти, които още не са на 100 % наясно, правилата на състезанията за световната купа по сноуборд и как ти стигна до големия триумф?

– Дисциплините, които участвам са две и са паралелни. За момента и двете дисциплини са олимпийски – паралелен гигантски слалом и паралелен слалом. Това е като при ските – има различни дисциплини, но тук са паралелни с различно разстояние между вратите.

Кристалният глобус, който спечелих, е сборът от точки от двете дисциплини. Стойността на глобуса е толкова голяма, колкото ще вземе един скиор, събрал най-много точки от всичките дисциплини. Глобусите на ските и сноуборда са абсолютно еднакви, ние сме една международна федерация, така че това постижение е нещо велико.

– Ти каза, че и в двете дисциплини, в които участваш, са олимпийски. След 2 години ти предстои Олимпиада в Пхьончхан, Южна Корея. Вече има огромни очаквания към теб. Мислиш ли вече за това най-важно събитие за един спортист?

– Да, мисля за Олимпиадата, но не бих казал, че се фокусирам до такава голяма степен, защото форумът колкото е близко, толкова е и далеч. Има още цели два сезона. Догодина има световно първенство и там на този план ще ми бъдат насочени усилията. Олимпиадата разбира се е най-големият форум и всички се готвят за нея и след следващия сезон тя ще ми бъде цел номер 1.

– Организаторите по време на награждаването ти се изложиха, като не бяха подготвили българския химн. Подценен ли беше и дали този успех вече ще накара всички да се съобразяват с теб и с България като сила в зимните спортове?

– Всички бяха наясно, че аз имам най-голямата възможност да спечеля. Не знам дали това, че нямаше българския химн е гаф или пък беше нарочно. Но това няма как да ме спре. Не може да се каже на черното – бяло. Аз спечелих и им заявих, че няма да се кача на стълбичката без химн. Намерихме начин, заредихме химна от телефона и агитката, която беше там, го изпя. Не могат да ни спрат, когато постигаме такива цели. „Бий, за да те уважават!“ – това е моят девиз.

– Сани Жекова бе една от първите, която ти честити победата. В какви отношения сте с нея, знаем, че и тя постига сериозни успехи в сноуборда.

– Респект към всичко, което постигна Сани. Това е нещо огромно. Благодаря й за съветите, които ми е дала, тъй като тя е по-опитен състезател. Чуваме се често. Понякога сме имали възможност да тренираме заедно. За мен тя е един много голям спортист.

– Ти притежаваш огромен талант, той наследен ли е? Има ли някой в твоето семейство, който кара сноуборд?

– Родителите ми бяха ски учители. Така че е най-нормално е и аз да се занимавам със зимни спортове. Майка ми и баща ми ме ориентираха към сноуборда. Те и двамата са били състезатели по ски.

– В България в момента се разразява голям скандал между известни спортисти и пишман природозащитници заради парите от НПО- тата и ски зоната в Банско. Каква е твоята позиция?

– Противоречие и проблеми между природата, туризма и спорта не трябва да има. Обикалям много страни. Най-пресният пример е Германия, където бях преди няколко дни. За една година хората бяха променили много неща. Бяха направени нови два лифта, с които да облекчат потока от туристи. Зимният туризъм навсякъде по света винаги се развива положително с всяка изминала година. И в България имаме условията. Просто нещата трябва да се случат по-бързо, за да може, освен ние спортистите, всички хора, които искат да карат ски и сноуборд да имат тази възможност и да не толкова трудно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук