ЕКСКЛУЗИВНО! Пазете се в метрото! Дигитални джебчии ни обират по нова схема

0
1298

Дигитални джебчии са на път да изместят ромките, които пребъркват пътниците в метрото. С помощта на най-новата технология за източване на карти престъпниците успяват да откраднат суми от 25 до 100 лева, без дори да бъркат в чантата на жертвата.

За целта влизат в обществения транспорт в час пик. В чантата си имат четец за карти, подобен на тези за вдигане на бариера по паркингите или пост терминал. Когато се доближат с тях до пътник с безконтактна карта в портфейла си дори на разстояние от 10-15 см, уредът им излъчва сигнал, пише в. „Телеграф“. Той активира пластиката и тя изпраща ценни данни към престъпниците , с които впоследствие теглят суми до 100 лева, без да се налага да въвеждат ПИН код, съобщиха експерти от ГДБОП.

Едно от най-големите предимства на безконтактните карти е бързината на плащането. Според извършени изследвания, докато плащането в брой отнема средно 34 секунди, при традиционните карти с магнитна лента са необходими 25 секунди, а при тези с безжичен чип – едва 15 секунди. Според специалистите по сигурност улеснението за потребителите обикновено рефлектира върху по-ниската степен на защита./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук