ЕКСКЛУЗИВНО! Симеон Втори: Щях да убия единия от внуците си

0
1371

На много години съм вече. Аз съм вече динозавър. Така Симеон Сакскобургготски коментира себе си, гледайки архивни кадри от детството му в царския дворец. Царят се пошегува, че за внуците си той бил „дядото от България“ и допълни, шегувайки се: „Щях да убия единия от внуците си. Попита ме: „По твое време имало ли е автомобили“. За толкова стар ли ме мисли?“.

„Всеки изглед или разходка с баща ми го помня. Но е смътно вече. Трудно ми е сега да намеря точно един момент. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско. Възпита ме по един много специален начин – в една безкрайна любов към родината, а тя беше „чужденка“. Също и в църковното ни възпитание. Въпреки че беше католичка, тя най-строго държеше да спазваме всичко в православието. Ние казвахме, че тя беше един стълб на православието в Запада“.

„Тя имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не почувстваме или разберем нищо ние със сестра ми. В деня след екзекуциите да кажеш на 7-годишно дете, че най-близките му хора са били разстреляни, това е много трудно. Но човек не бива да се самосъжалява или да се прави на жертва“, спомни си майка си синът на цар Борис III.

На въпрос дали е простил всичко това, Симеон Втори отговори: „Не забравям, но какво печеля, ако не простя“.

На въпрос дали продължава да търси причините за смъртта на баща си, той отговори: „Като син търся отговори. Но трябват доказателства, ако смъртта му е била насилствена. Но само върху хипотези да се създават интриги, би било безсмислено“.

Симеон Сакскобургготски не пожела да сравни управлението на баща си Борис с това на дядо си Фердинанд: „Някой китайски политик беше казал: „Още е рано да се произнесем по Френската революция“. Така че е нужно още време. Не мога да се самооценя на кого от двамата приличам“./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук