ЕКСКЛУЗИВНО: Фандъкова прибира 29 млн. субсидия за градския транспорт! Не й стигат и бърка в джоба на данъкоплатеца с билетче 1.60 лв.!

0
1434

Дотация от рекордните 29 061 236 лв. получава Столична община за вътрешноградски и междуселищни пътнически превози. Тлъстата сума постъпва в хазната на Фандъкова за 2016 г. от сметката на Министерство на финансите и е рекордно висока в сравнение с други големи областни центрове като Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград, които се дотират с по 2-3 млн.лв., сочи проучване на Bnews.

Въпреки близо 30-те милиона, преливани в сметките на общинската каса билетчето за градския транспорт не пречи да бъде увеличено нагло и безцеремонно с цели 60% именно с гласовете на управляващите и „компания“ в Столичния общински съвет.

8 500 00 лв. е субсидията на Столична община за вътрешноградския пътнически транспорт и още толкова за междуселищния. Тя дори е компенсирана от министър Владислав Горанов заради това, че вози  безплатно децата и гимназистите до 16 г. до училище. За този „лукс“ към малчуганите касата на Фандъкова се облагодетелства с 46 625 лв. годишно. И това не е всичко – още милиони се наливат за общинския транспорт – 12 213 214 лв. взема общината за намаленията за пътуване, които прави на ветерани, военноинвалиди, пенсионери и дечица до 7 годинки.

Очевидно обаче тези набиващи се на око суми не стигат на Столична община да покрие разходите по градския транспорт и се налага да бръкне в джоба на данъкоплатеца и гражданина с нетолкова престижна заплата, от който да вземе цели 60 стотинки отгоре.

Субсидията е за тази година, но само след няма и три месеца след старта й, общинарите на София решиха, че няма да им стигне и трябва да се вдигне цената на билетчето. Решението срещна доста остри коментари и критика сред обществото, особено в социалните мрежи. Там вече сравняват Столична община начело с Фандъкова с кръвопиец на народна кръв и продавач на човешко месо. Други пък подозират, че след някой и друг месец може да се „наложи“ повторно увеличение и току-виж закръглили цената му на 2 лв. Трети пък призовават столичани и придошлите в София да инвестират в собственото си домакинство, купувайки си кола или колело – простите сметки показват, че излиза по-евтино, отколкото да се возиш с мръсния и несигурен технически трамвай или автобус…

Куриозно е и, че докато в София левче на билетче за няколко спирки се оказва малко, общината в Търговище постигна рекордно ниска цена за билет за междуселищен обществен превоз – 4 стотинки! Интересното е, че за да падне до такава стойност цената, предвид общината е взела субсидията, която получава от финансовото министерство. И там линиите не спират да превозват пътници от точка А до точка Б, включително в почивните дни.

 Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук