ЕКСЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Поискаха оставката на министър Рашидов! Вижте защо

0
449

Актьорите от благоевградския Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще поискат оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, ако Министерството не успее да завърши започналата реформа без да се налага да се закриват културни институции.

Припомняме, че преди няколко дни от културното ведомство обявиха, че ще поемат дълговете на осем театъра в цялата страна, сред които тези в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл „Филип Кутев“. В замяна на това ръководствата им трябва да изготвят спасителен план, който да ги изведе на печалба до три месеца. В противен случай ги чака закриване.

Именно това разбуни духовете сред благоевградските театрали. Според тях министър Вежди Рашидов и неговия заместник Боил Банов от години работят за унищожаване на българската култура. Доказателство за това е последната промяна в закона, която позволява на Рашидов да се разпорежда еднолично с културни институции с преразход на бюджета.

Актьорите са категорични, че проблемите на извънстоличните театри са дошли вследствие на лошата реформа в сценичните изкуства от 2010 година. Тя трябвало да е експериментална и след една година да се отчете резултатът от нея. Не са били взети под внимание спецификите на отделните райони.

В отворено писмо до медиите и гражданите членовете на актьорската трупа обвиниха Рашидов и Банов в некомпетентност и неспособност да се преборят с проблема. Уточниха, че телевизионно интервю Боил Банов заявил, че проблемите идват от лошото менажиране на трупите от страна на бивши директори.

„Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат“, категорични са актьорите от Драматичен театър – Благоевград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук