ЕКСЛУЗИВНО! Смъртоносна радиация сее болести само на няколко километра от София!

0
1628
DCIM100MEDIADJI_0002.JPG

Лекуващите доктори на легендарния поп изпълнител Асен Гаргов му забраниха да посещава вилата си в Нови хан поради завишената радиация там, споделят близки до музиканта.

„От години е ясно, че урановите мини, които са там, излъчват много над нормата за здрав човешки организъм, а какво остава за човек, който е с доста занижен имунитет. Асен няма да стъпи там повече“, обясняват приятелите на музиканта съобразяването му с лекарската забрана.

Още преди години проф. Рангел Гюров от Нов български университет бе направил изследвания и обяви в пресата, че смъртоносна радиация, която превишава 30 пъти нормата, е засичана във въздуха на няколко километра от София. Зловещото лъчение идвало от затворени уранови рудници в района на селата Нови хан, Габра и Крушовица. Лабораторията на учения започва да мери радиацията край селата през 2008 година.

Поводът са протести на живеещите наоколо, че хранилището за ядрени отпадъци в Нови хан изпуска радиация.  „Наистина около хранилището радиацията бе в норма. За да успокоим хората обаче, решихме да измерим гама-фона и около селата Габра, Крушовица и Нови хан, където им стари уранови рудници – допълва ученият. Едва бяхме започнали, когато засякохме 4-5 пъти повишаване на радиационния фон по черните пътища около селата. Оказва се, че още преди години те са застлани с радиоактивен чакъл от урановите рудници. Подобен чакъл е открит и по улиците на селата“, обясни тогава изследванията си проф. Гюров.

„От известно време се опитваме да спасим Асен Гаргов. Знаем за опасението на докторите за завишената радиация в Нови хан и сме споделяли със съпругата му, че Асен няма да ходи във вилата, докато не се оправи“ – споделя пред „България днес“ Веселин Тодоров, колега на Гаргов от група „Фактор“. – Но знаете ли, не е само той разболял се от рак. Емил Бояджиев, Роско, Бог да ги прости, тези мои приятели, които се разболяха и умряха от същото заболяване!  Разбира се, че причината е аварията в Чернобил. То затова сега всеки втори е онкологично болен. А онези скотове, които пазеха авторитета на Големия брат, знаеха и можеха да предупредят всички навреме. Повече от шестима души мои приятели си отидоха веднага след радиацията, която се изсипа оттам. Богдан Латев-Бобеца, Стоян Стоянов, на Валди Тотев брат му Данчо Тотев е още в инвалидна количка. И какво? „Другарски“ подарък от „великата“ ни партия!

Е, как да помогнеш на хората, как да помогнем сега на Асен?“, тъжно пита Весо Кокала, който е един от създателите с Гаргов на група „Фактор“. „Много сме свирили с него. Като малък той е бил в Чили с родителите си. Там баща му го записал в школа по китара и той постепенно станал сериозен музикант – китарист. Още тогава знаеше около 300 латиноамерикански песни и беше така необходимото „желязо“ в ритъма на всеки бенд. Свиреше фантастично с нас, когато бяхме в състав – Асен, моя милост, Валди Тотев и Марсел Барух“, спомня си младостта Весо Кокала.

Като член на „Музикаутор“ Тодоров и сдружението Българска музикална асоциация пуснаха апел до обществеността за събиране на средства за операция на Асен Гаргов, още когато се разбра за болестта му. Преди това китаристът на Лили Иванова претърпя няколко. 67-годишният Асен Гаргов на два пъти пътува до Истанбул, Турция, където докторите му правиха пълни изследвания и решиха да изчакат с операцията. Той има онкологично заболяване на стомаха, което е хванато навреме според близките му.

Веселин Тодоров и негови колеги преведоха пари по сметката на Асен Гаргов, за да отиде да се оперира в Истанбул. Там обясниха, че първо трябвало да се вдигне имунитетът му и тогава да извършат операцията В момента състоянието на легендарния китарист е добро, съобщиха близките му. Според съпругата му Даниела и това е обнадеждаващо. „Той е отслабнал, но продължава да се бори. Непрекъснато си говорим, даваме му надежда“, каза жената на Гаргов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук