петък, април 26, 2024
Google search engine
дом Здраве Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните

Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните

0
4062
Снимка/източник: Лилия АНГЕЛОВА - фоторепортер на Информационна агенция "Дейли Прес"

В България пристига експертна комисия от Главната дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия.

Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните, а специалната комисия към дирекцията трябва да провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Комисията към SANTE идва по покана на директора на БАБХ Дамян Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни.

Целта на конкретната проверка е да се определи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията.

Във връзка с проверката от ЕК Илиев коментира, че икономическите ограничения са наложени за 6 села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването. „В случай, че започнат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола – възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас“, заяви Илиев пред БНР.

Припомняме, че досега само в Ямболско са умъртвени близо 4 хиляди овце и кози заради чумата. Очаква се умъртвяването на останалите живи животни в огнищата на заразата да продължи.

Вчера министърът ба земеделието Румен Порожанов заяви, че вероятно от днес или най-късно утре ще започне изплащането на обезщетения за евтанизираните животни.

Междувременно след масовото умъртвяване на животни, в село Шарково са останли едва 160 глави добитък, съобщи БНТ. Общо досега са умъртвени близо 3 300 животни, а фермерите очакват обезщетения за стадата си и продължават да търсят отговори на въпросите си от управляващите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук