Експертът по киберсигурност Колев с шокиращо разкритие за Алексей Петров преди убийството

0
228

Наблюдавал съм негови студенти с какво внимание и почит го гледаха и как попиваха всяка негова дума, каза той

Преди месец и половина два опитаха да ми откраднат профила във Фейсбук. Получих съобщение от приятел, който каза, че ще получа код, който да му изпратя. Този код обаче бе, за да ми се нулира паролата.

Това заяви в ефира на Нова телевизия експертът по киберсигурност Явор Колев.

За съжаление после профилът ви се ползва за какво ли не – теглене на кредити, зов за помощ.

По думите му това е само една от схемите.

„Може профил да се овладее и чрез пощенските кутии“, уточни той.

Според него е важно да използваме сложни пароли за всяко едно приложение – т.нар. къдрави пароли, с различни символи с тях, малки и големи букви и числа.

„Парола с телефонен номер, ЕГН или името на кучето вие парола, която за няколко минути може да бъде пробита. Трябва да се използват различни пароли за различните приложения“, каза той.

По думите му правилата за киберсигурност са лесни, но трябва да се спазват.

Според него обикновеният средностатистически гражданин не е подслушван:

Той разказа за една от най-широкоразпространените интернет измами сред жените:

„Американски генерал например се свързва с вас, пишете си. Той ви разказва, че е милионер, но защото се развежда сметките му са блокирани и има нужда от финансова помощ, докато си вземе парите. Има жени, които са над средното ниво на интелигентност и все пак изпращат пари, случвало се е да дават големи суми – 100 000 лева например, продават си жилищата, понякога се стига и до самоубийство“, каза той.

Според него трябва да се говори с децата за опасностите в интернет и те да са наясно, че няма как да са сигурни кой стои от другата страна.

Той коментира и случая с Алексей Петров:

„Тежко ми е да говоря по тази тема, защото се познаваме от 20 години и ми е трудно да говоря. Той е визионер и всестранно развита личност. Лидер в науката, бизнеса, спорта и сигурността. Благодарение на неговата подкрепа знаете, че имаме медал по карате. Той остави един страшен пример“, поде той.

„Младите хора имаха чудесен пример в негово лице. Наблюдавал съм негови студенти с какво внимание и почит го гледаха и как попиваха всяка негова дума. Той остави огромно наследство след себе си и то може да бъде мултиплицирано“, смята експертът.

„През последните няколко месеца се изговориха какви ли не небивалици. Много джуджета се опитваха да се качат на раменете му, за да изглеждат значими. Това са нормални неща, но не искам да коментирам повече тази тема, защото тя е болезнена, не само за мен, но и за много хора. Той имаше огромен кръг от приятели“, каза Колев.

„През последните 20 години не съм видял Алексей да се страхува от каквото и да било. Опитаха се да го съсипят, да му унищожат живота и да му откраднат бизнеса, той не се страхува и затова не успяха“, коментира той.

Колев бе запитан дали е вярно според него, че Алексей Петров е бил част от политическия живот в страната:

„Той играеше много роли, бил е в целия обществен живот. Той инвестираше в науката, образованието и спорта“, каза Колев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук