Експерт: Сключването на еднодневни трудови договори трябва да се улесни

0
1371

Еднодневните трудови договори за сезонна заетост да могат да се попълват в електронен формат и да се подават онлайн. За това ще настояват браншови организации на съвместно заседание на две парламентарни комисии, което ще обсъди проблема със сключването на трудовите договори за краткотрайна сезонна работа. При еднократно въвеждане на работника в системата неговите данни вече ще излизат и това ще съкрати процедурата по наемане, като автоматично ще генерира нов дневен трудов договор, обясни за БНР Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Т.нар. „еднодневни договори“ улесняват сезонните, кампанийни, интензивни практики на селскостопанската работа, но сключването им отнема време и повече от година след въвеждането ѝ тази практика показва дефекти, уточни тя.

„Процесът трябва да бъде бърз, а в даден ден могат да бъдат събрани около сто работници и изработването на един такъв договор отнема около 5 минути на работник. Същевременно служителите на Инспекцията по труда правят проверките си рано сутрин и очакват договорите по това време вече да са готови“, обясни Наталия Тодорова.

Агротехническите мероприятия могат да започват и през нощта, например при розопроизводството, което налага събиране на хората в един през нощта, за да могат хората в четири да са на полето, разказа Тодорова.

Тя поясни, че в сезонната работа има много голямо текучество на хора. „Работодателят трябва да има възможност за подбор на тези хора и за дадения ден да информира Инспекцията по труда колко служители ще работят на обекта, а впоследствие проверяващите да инспектират.“

Относно честите откази на малцинствените групи за предоставяне на лични данни при краткотрайно наемане на работа заради опасения от загуба на социални права, Тодорова обясни, че хората не са наясно с регламента. Тя посочи, че те имат право на труд за 90 работни дни в рамките на календарна година, сключвайки подобни договори, без да губят правото си на социални помощи, а напротив – това води до натрупване на допълнителен трудов стаж, начисляване на здравни осигуровки и ползване на застрахователни права при трудова злополука. Според Тодорова, осветляването на този въпрос трябва да бъде ангажимент на социалните работници.

Източник: ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук