Експлоатация по нашенски: Пловдивски тарикат лови служители за 7-дневна работна седмица, плаща им 420 лева

0
1455

Експлоатация до дупка – тарикат в Пловдив лови служители за 7-дневна работна седмица и заплата от 420 лева. Златко Георгиев без притеснение обяснява на интервюто с кандидатите, че работното време е от 9 часа до 18 часа, а ако някой чак толкова се умори, на седмия ден може да бъде сменен от негова близка.Фирмата, за която Златко Георгиев набира персонал, се казва „Алекс – М.Б“ ЕООД и е с доста широк предмет на дейност – от раздаване на заеми до посредничество и  отдаване на имоти под наем, показва проверка на marica.bg. Работодателят търси сътрудник за имотните сделки.

Понеже само частни лица имат право да качват обяви в alo.bg, от вас се иска да намирате продавачи или наемодатели на имоти, пуснали обявата си самостоятелно в интернет, да се свързвате с тях и да ги убеждавате да качите съобщението им в няколко конкретни сайта, обяснява естеството на работата Пенчо. От устата му всичко изглежда фасулска работа, само дето изисква да си на компютър седем дни в седмицата!

Офертата е абсолютно недопустима и противоречи на Кодекса на труда, коментира казуса на Златко Георгиев специалисти по трудово право. Проблемът е не в размера на трудовото възнаграждение, 420 лева е минималната работна заплата в България, а в отработените часове.

За да се работи и през уикенда, когато се водят почивни дни, работодателят е длъжен да плати допълнително. Изчислява се средното брутно трудово възнаграждение за един ден и се умножава по коефициент 1,75, разясняват HR експерти. Когато се полага труд по официални празници, този коефициент е 2.

При всички случаи обаче това не може да продължи до безкрай и да се работи 7 от 7 дни. В Кодекса на труда изрично пише, че отработените извънредни часове не може да надвишават 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през един календарен месец или 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през една седмица. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук