ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА! Бъчварова бясна от обвиненията, че променя етническия състав на България със заселените бежански семейства

0
1345

Вътрешният министър Румяна Бъчварова побесня от подозренията, че заселването на емигрантски семейства в обезлюдени райони в България може да промени етническия състав на населението.

Това стана ясно след края на спешния блиц контрол в парламента, където на въпроси отговаряше единствено вицепремиерът Бъчварова.

Тя буквално се развика на въпрос дали не се бои, че новозаселените бежански семейства могат да променят етническия състав на местното население и нарече подобни твърдения „много лоши спекулации“. „Вие наясно ли сте откъде са дошли вашите родители. Толкова по-зле за вас, че разсъждавате в такива категории“, тросна се вицепремиерката на задалия този въпрос.

Бъчварова уточни, че самите общини ще решават дали ще канят такива семейства на териториите си, както и това, че всички грижи за тях ще бъдат техни. 10% от парите за това заселване ще идват от държавния бюджет, а останалите са евросредства. Програмата, по която ще се отпускат е за 2 години.

Вътрешният министър оправда канцлера Меркел за поканата към бежанците да отидат в Германия с идеята, че така тя се е надявала да има повече работна ръка. И даде пример с IT специалисти от Украйна и Молдова, които нашият IT сектор искал да привлече у нас.

Според вицепремиера обаче у бежанските семейства нямало голям интерес да остават у нас и ни ползвали за транзитна държава. Всички други очаквали приключването на процедурата да продължат нататък към Европа. Желлаещите да останат у нас обаче били проверени от всички възможни служби. От изявленията ѝ обаче тъй и не стана ясно колко бежански семейства искат да се заселят у нас.

За бежанския център в София тепърва се търсело ненаселено място, на което да се сложи ограда и да се охранява, обясни още Бъчварова./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук