Емил Русанов, издател на българския вестник „Будилникъ“ в Лондон: Българите са в шок след Брекзита

0
1962

Британците решиха вота в пъба на бира

Емил Русанов е завършил радиотелевизионна техника във Варна. Емигрира в Лондон преди 15 години. Собственик е на ресторант в британската столица. Издател е на  вестник „Будилникъ“ и член на Асоциацията на българските медии по света

– Как се събуди Лондон след референдума? След опиянението има ли отрезвяване?

– Всички бяха тотално шокирани от резултата. Самите британците, съ­що и българската общ­ност. Шокирани са дори онези, които гласуваха за Брекзит. Първия ден станахме свидетели на сривовете по финансо­вите борси. Някои каз­ват, че са загубени ве­че 3 трилиона долара. Финансовите институ­ции и бизнесът са в пъ­лен шок. Всъщност след опиянението се оказа, че британците се шокирани от дейст­вителността. Повечето вече обясняват, че са гласували за Брекзит като наказателен вот против премиера Дей­вид Камерън, а не по­неже искат да напускат ЕС. Но вече е късно. Парламентът едва ли ще отмени вота на на­рода, няма и вариант да не го вземе пред­вид, да го игнорира. Много британци се на­дяват това да стане, българската общност също, но се съмнявам. Мнозина посочват, че един процент разлика в гласовете е минимална, но това не променя крайния резултат.20160616084844-1

– За кратко време си­ла набра петиция за нов референдум.

– Така е, но шансът да се организира втори ре­ферендум е много ма­лък. Ние също се вклю­чихме в петицията, но едва ли ще се стигне до такъв развой на съ­битията. Сигурно е оба­че, че ще има комента­ри и разглеждане и на новата петиция в пра­вителството и в Парла­мента, но е много малък шансът да се отмени този референдум и да се свика нов. По прин­цип резултатите от проведеното допитва­не нямат законова те­жест, но всички са на­ясно, че това е волята на народа и ще трябва да се разделят с ЕС.

Британците вече усе­щат, че ще имат спънки във всичко, което пра­вят. Дори в ежедневие­то си. Цените ще се вдигнат, няма да могат да пътуват много лесно. Интересното е, че в деня след рефе­рендума най-търсеният въпрос в английския Гугъл бил „Какво е ЕС?“.

– Това е сигу­рен знак за емоцио­нално гласуване.

– Да, хората са гласу­вали емоционално. Но грешката е на Камерън, че поиска да попита на­рода по този въпрос. Хората се оказаха по­датливи на лъжите на Борис Джонсън и Найджъл Фараж. Какво ли не ги лъгаха, а на хо­рата от провинцията това им въздейства. Точно те гласуваха ма­сово за напускане. Те дори си мислят, че Бо­рис Джонсън ги е осво­бодил. Говореха, че бил настъпил денят на не­зависимостта и ги осво­бождават от робство. Но ако има втори рефе­рендум, резултатът ед­ва ли ще е такъв и със сигурност ще бъде в полза на оставане в ЕС. Много от британците решиха в пъбовете на по чаша бира как да гласуват, на национал­на чест го удариха, кое­то не е далновидно. Отправната им точка бе, че границата им сега е отворена. Те смятат, че има някаква опасност, ако остане отворена. Това е резултат от ксе­нофобията на британ­ците. Те не обичат мигранти, независимо дали са от ЕС или не.

В Лондон не е така, но извън столицата е различно.

Фараж обикаляше с микробус из малките населени места. На бу- са пишеше „350 млн. паунда на седмица пла­щаме на ЕС“. На след­ващия ден като го по­питаха това така ли, той обясни, че не бил казвал такава сума. Всъщност 160 млн. ли­ри плащат на седмица, но те се връщат при тях като еврофондове и ка­то достъп до големия европейски пазар. Хо­рата сметнаха, че тези пари трябва да отидат при тях. Всички баби и дядовци гласуваха за излизането от ЕС, защото си мислеха, че су­мата ще се насочи ос­новно за здравеопазва­нето. В момента чака­нето по болниците е убийствено. Висят по 4­5 часа, за да ги приеме лекар. И понеже попу- листите ги убеждават, че за претоварената система са виновни имигрантите, те ведна­га захапаха въдицата. Факт е, че политиците в Лондон винаги са си измивали ръцете с имигрантите. Има мно­го миграция,затова ня­ма пари – този рефрен се повтаряше постоян­но. Обикновените хора накрая повярваха. Но с гласуването да излязат от съюза те опропастя- ват бъдещето на деца­та си и на държавата си.

– Ще повлекат ли и Европа?

– Сигурно. От Евросъюза им обясниха да се махат веднага. Те са им ужасно обидени и сега ще ги унижат. Пуб­лично ще ги сложат на колене пред света и Ев­ропа. Решението на британците е немисли­мо, защото това няма никаква логика. Все ед­но да скочиш от само­лет и да се чудиш пос­ле „Ние взехме ли пара­шут?“. Тази историчес­ка глупост ще се помни. И Камерън ще бъде за­помнен с допускането й.budilnik-11-1-638

– Той го направи, за да спечели изборите.

– Така е, но в неговата Консервативна партия също са разделени. Го­ляма част бяха за оста­ване. Лейбъристите съ­що са раздвоени. Стре­сът, политическият и икономическият шок ще бъдат страхотни в най-лошия смисъл на думата.

– Как реагират бълга­рите на Острова?

– Стресът за българс­ката общност тук е нео­писуем. Чудим се какво ще се случи.

– Има ли българи, ко­ито искат вече да си тръгнат или условия­та ще ги накарат да си тръгнат?

– Хората започнаха да мислят за план Б. Осо­бено онези, които отс­коро са във Великобри­тания. Българите, кои­то са от над 15 години тук, нямат проблем. Те имат разрешително за работа, имат документ за постоянно пребива­ване. Но онези, които дойдоха след 2007 г. със статут на европейс­ки граждани, ще имат проблем. за тях рискът е голям, защото не се знае какви условия ще измислят за тяхното ос­таване. За онези, които тепърва идват, също не се знае. В следващите две години може би ня­ма да има проблем, по­не докато не въведат контрол по границите. Според мен именно в този период ще бъде отприщена нова вълна на имигранти. Те ще дойдат тук в следва­щите две години само защото знаят, че след това няма да могат да дойдат. А британците тепърва ще си сърбат попарата.

– Говори ли се за сце­нарии за депортация на чужденци?

– Не, не се говори за това. Никой няма да бъ­де депортиран. Британ­ците просто искат да имат контрол на грани­ците. Те знаят, че не са онази Велика Брита­ния, която владееше света. Повечето каз­ват, че сега са малък остров, който е зависим от Евросъюза. Но британците се притесняват от присъединяването на страни като Турция, защото манталитетът в тази държава е много по-различен от техния.

– Това не е ли двуличие? Те имат милиони мигранти от бившите си колонии, като Па­кистан.

– Да, но има разлика. Хората от държавите в Общността на народи­те или техните бивши колонии влизат контро­лирано във Великобри­тания. Едно от условия­та е да взимат заплати от 35 000 лири на годи­на. Това са най-добрите специалисти, най-високата класа. Така че от тези държави ги пускат контролирано. Въпреки че има и милиони мю­сюлмани бежанци, кои­то си живеят във Вели­кобритания на помощи. Много мигранти навод­ниха страната. Британ­ците виждат ЕС като отворена врата, а и пропагандата е жесто­ка. Фараж разпростра­ни снимка на бежанци от границата между България и Турция с надпис „Те ще ни зале­ят“. И хората се пла­шат, че ей сега ще дойдат терористите. А след атентатите в Па­риж хората се притес­няват за сигурността си.

Другото им притесне­ние е защо ще плаща­ме на Европа толкова пари. Но не се замис­лят, че плащат, за да имат свободен достъп до огромния европейс­ки пазар, освен това па­рите им се връщат под формата на европрограми.

– Как виждате ЕС след Брекзита?

– Руският президент Владимир Путин каза, че никой не иска да плаща от джоба си за слаби икономики. В ЕС има 5 държави, които издържат целия съюз. Особено Германия, Франция, Великобрита­ния. Те плащаха на всички. Много вероятно ми се струва западноеворпейските силни дър­жави да се отделят. Те може да си направят западноевропейски съ­юз. Силните държави разбраха, че не им трябва огромен пазар от 500 милиона, на тях им трябва пазар от 150 милиона, но платежос­пособни, с развита ико­номика. Никой няма да иска да плащат иконо­миката на друг. И наис­тина един ден може да останем само ние, ру­мънците и гърците в ЕС. Това е един много вероятен сценарий след 20-30 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук