Енергиен експерт: Няма връзка между дълга за АЕЦ „Белене“ и евентуалното му изграждане

0
1401

Плащането трябва да стане бързо, защото губим по 10 млн. лева на месец само от лихви, категоричен е Славо Нейков

Необосновано се смесват изчистването на дълга по проекта АЕЦ „Белене“ съобразно арбитражното решение и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене“. Няма нито фактическа, нито юридическа връзка между двете теми и те трябва да се разграничат много ясно. Това каза енергийният експерт Славчо Нейков пред БНР.

„Издължаването трябва да стане бързо, защото губим по 10 млн. лева на месец само от лихви. И руската, и българската страна са заинтересовани това да стане час по-скоро. От забавянето на това решение и „връзването“ на въпроса с изграждането на „Белене“ ние само губим“, посочи той.

Според експерта, усилията на кабинета трябва да бъдат подкрепени, защото се търси оптималният ход. На въпрос откъде трябва да дойдат парите за разплащането на дълга, Нейков отговори: „Ситуацията в НЕК въобще не е розова, решение може да се търси на ниво Български енергиен холдинг. Анонсирането доста смело на изграждането на „Белене“ към момента нито е обосновано, нито ясно и ако се върви в тази посока, трябва да се съобразят редица закони, има изискване за обществено обсъждане и за обсъждане със съседни държави“, уточни още енергийният експерт.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук