Ердоган не го е грижа какво казват Ханс и Джордж за смъртното наказание, възстановява го

0
1789

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че очаква парламентът да одобри възстановяването на смъртното наказание след референдума на 16 април

Гласуването ще бъде за увеличаването на правомощията му – ход, който може да сложи край на опитите на Анкара да се присъедини към Европейския съюз, съобщава „Франс прес“.

Турция премахна напълно смъртното наказание през 2004 г. като част от усилията си да се присъедини към Европейския съюз.

„Семействата на мъчениците, героите (на неуспешния преврат от миналата година) не трябва да се притесняват. Вярвам, ако е рекъл Бог, че след 16 април парламентът ще направи необходимото относно вашите искания за смъртно наказание“, посочи Ердоган по време на митинг в западния град Чанаккале, излъчван по телевизията.

За да се превърне в закон, законопроектът ще трябва да бъде подписан от държавния глава. Ала Ердоган е бил категоричен, че ще го подпише веднага.

Представители на Европейския съюз многократно предупредиха Турция, че възстановяването на смъртното наказание ще сложи край на нейната кандидатура от повече от половин век да се присъедини към Общността.

Но турски министри и Ердоган изтъкнаха, че трябва да отговорят на масовите очаквания за възстановяване на смъртното наказание, за да се справят с подстрекателите на опита за преврат от 15 юли миналата година.

Ердоган, чиито думи са били посрещнати с бурни овации, подчерта, че не се интересува какво Европа смята за подобен ход.

„Какво Ханс и Джордж казват не е важно за мен“, изтъкна той, използвайки две обичайни европейски имена. „Това, което хората казват, какво законът казва, това е важно за нас“, добави той.

Ердоган многократно предупреди ЕС за възможността Турция да възстанови смъртното наказание. Но това е първият път, когато той директно призова парламента да го одобри след референдума.

 

 

 

 

 

 

news.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук