Ердоган обяви война на християнството

0
1432

Турските власти са отнели от енориашите всичките шест  християнските църкви в град Диарбекир. Църквите са  обявени за  държавна собственост. Наблюдатели смятат, че кампанията на Ердоган срещу християнството е още един  елемент от натиска срещу  ЕС, който трябва да се съгласи на  нови отстъпки за Турция.

Отнемането на  църквите е логично продължение на политиката, започната от  Ердоган за потискане на  свободата на словото и религията. Според Анкара, това ще   разклати позициите на  Европа, с която Турция води  интензивни преговори за безвизов режим, пише британският вестник The Daily Express.

Заложници са  всички храмове в Диарбекир, в който  продължават сблъсъците между турската армия и отряди на  Кюрдската работническа партия (ПКК). Завзети са католически, протестантски и православни църкви, а една от сградите е построена преди повече от 1700 години. Указът за прехвърляне на храмовете в  държавната собственост, според организацията World Watch Monitor, е подписан от турския  Съвет на министрите на 25 март.

А като причината се изтъква  намерението на властите да „възстановят историческия център на града“ (който  те  унищожават, постоянно воювайки с  кюрдите). Анкара набляга на това, че в държавното  отнемане на  сградите няма  никакъв религиозен контекст. Трябва да се отбележи, че всички джамии в Турция са поддържани за сметка на обществото, докато християнските църкви съществуват единствено от  дарения на  енориаши. / НЕПОЗНАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук