Ето как България ще се справи с индийския Ковид

0
70

Ако имаше такъв план по-рано вероятно жертвите щяха да са много по-малко.

Идеята е страната и гражданите да са подготвени при такива вълна, независимо кога ще е. Повечето мнения са, че ще има такава вълна. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на представянето на планът за действие при нова вълна от болни с Сovid-19.

Планът се основава на следните принципи. Направен е анализ и оценка на рисковете, наличните ресурси на здравната система, подробно са развити подобряването на шансовете за да се намалят пораженията във всякакъв аспект и смъртни случаи и затваряне. Да не се стига до отвратителните гледки линейки да обикалят и да няма къде да оставят болни. Най лошият сценарий е вълната да е като тази през есента и пролетта. Планът предвижда разделение на зони зелена, жълта, червена и тъмночервен в зависимост от броя заразени на 100 000 души.

Планът ще се изпрати на всички ведомства и президента с оглед на това да съобразят своите планове и действия с този план, като мерките за подкрепа. На база на този план ще се развие и подпомагане на засегнатите бизнеси от епидемията, заяви Кацаров.

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че се следи внимателно развитието на вируса по света и у нас.

„В планът съществена част е граничния здравен контрол. Той трябва да е ефективен с цел намаляване риска на влизане на заразата, за да може да се контролира пандемията. На летище София всеки ден се пишат хиляди предписания на ръка, това не е ефективно и затруднява контрола. Нещата не са реорганизирани. Вече има зелен контрол за тези със зелен сертификат. Потокът е много по-добре контролиран. Това което направихме на летището е направено и при всички КПП-та“, заяви Златанов.

Новите планове за действие при следваща вълна на коронавируса идват на фона на данните за все по-голямо разпространение на Делта варианта в Европа и у нас. Вчера 43 случая на Делта вариант на Ковид-19, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране.

Ще се затварят обекти при влизането в различни зони. Детските градини ще се затварят на последен етап. Ще могат да се посещават от деца, чийто родители са ваксинирани и персонала е ваксиниран, каза още Златанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук