Ето кои са местата в България с най-смъртоносните пътища!

0
54

200% повече са издадените фишове за скорост през 2023 г., спрямо 2018 г. Увеличение от половин милион лева има и при глобите, наложени на място. На този фон оценка на риска от катастрофи, изготвена от Института за пътна безопасност, оцвети 14 от областите в червено.

За да се прецени къде пътуването крие повече рискове от инциденти е използвана формула, която включва няколко фактора. Сред тях са: къде има най-много ранени, спрямо дължината на пътната мрежа, колко са ранените и загиналите и какво е тяхното съотношение към общия брой на населението. След анализ на тази информация, експертите са пресметнали, че рискът да загинеш е най-висок в областите Ловеч, Русе или Монтана. Там са най-смъртоносните пътища.


NOVA

 

Десет души на 1000 са били ранени или загинали след катастрофи в Ловеч. Това подрежда областта на първо място сред рисковите райони. От Института за пътна безопасност ще настояват числата да бъдат използвани, за да се предприемат действия.

„Няколко града в България имат изключително висок риск от това да загинеш на пътя. Това са Русе, Пловдив, Ловеч и Стара Загора. Целта е ресурсите, контрола, парите да бъдат насочени към тези области с висок риск”, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.


NOVA

 

За последните пет години са загинали 3319 души, а близо 49 000 души са ранените в над 38 хил. тежки катастрофи. За същото време расте броят и на електронните фишове за скорост. През 2018 г. са издадени над 550 хил., докато през 2023 г. прехвърлят милион и половина фишове. Глобените на място с фиш от 547 хиляди шофьори през 2018 г., скачат до милион и 44 хиляди души.

„Това се дължи, освен на увеличения брой на техническите средства, с които работим, естествено и на увеличения контрол”, посочи зам.-началникът на отдел „Пътна полиция” в ГДНП комисар Мария Ботева.


NOVA

 

Най-много участници в движението са загубили живота си през почивните дни. Не тогава обаче са регистрирани най-много инциденти. „Най-тежки дни са били понеделник и петък”, допълни комисар Ботева.

След промените в Наказателния кодекс през 2023 година, свързани с пияни и дрогирани на пътя, от МВР отчитат първите данни. Досега са образувани повече от 4500 досъдебни производства, над 2500 са отнетите автомобили, има влезли в сила и близо 800 присъди.

„Обществото става все по-нетърпимо, увеличават се сигналите, които постъпват за нарушение за правилата на закона за движение”, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Трябва да акцентираме върху собственото си поведение, върху собствените си решения”, заяви още комисар Ботева.


NOVA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук