Ефективни методи срещу белези от акне

0
1510

На мнозина се налага да прекарват много време в борбата с акнето, особено в периода на юношеството. След като се отървем от досадните пъпки, това не означава, че проблемът е решен напълно. Белезите от акнето често са неприятното продължение.

Премахването им далеч не е лесна задача, но вече има различни видове лечение, които могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на белезите, като по този начин значително се подобрява видът на кожата.

Когато става дума за акне, превенцията и интервенцията са ключови за намаляване на риска от формиране на белези. Около 95% от хората, засегнати от акне, развиват хиперпигментация в някаква степен след излекуването на проблема.

По отношение на третирането на белезите от основно значение е определянето на вида им, тъй като те могат да бъдат с различна форма, размер и дори цвят. Най-често срещани са тези, които приличат на точковидни вдлъбнатини, които са следствие от възпалителното, познато още като „папулопустуларно“ акне. Характерни за него за червените и подути лезии. Белезите, които то оставя, са богати на колаген, което пречи на възстановяването на кожата.

В лазерната терапия за лечение на белези от акне има две основни категории. Това са аблативните лазерни процедури, при които се премахва външният кожен слой чрез изгаряне на съединителната тъкан. След това с дермален колаген кожата се стяга. По този начин се намалява видимостта на белезите.

При неаблативните лазерни процедури се отключват промени в дермата, без да се засяга епидермисът. Подобно на аблативните лазерни процедури, неаблативните също позволяват на дермалния колаген да се стегне и така да намали видимостта на белезите.

Друго дерматологично лечение на белези от акне е химическият пилинг. При тази процедура се използват силни киселини, които могат да проникнат дълбоко в кожата. Химическият пилинг се използва за лечение на леки белези./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук