понеделник, май 20, 2024
Google search engine
дом Топ Жени ще ни возят и в метрото

Жени ще ни возят и в метрото

0
969

По идея на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и Столична община, ще се организират безплатни курсове за жени водачи в градския транспорт на София. Това стана ясно, по време на кръгла маса „Жените в транспорта на България“.

Целта е, повече дами да повишат своята квалификация и да започнат работа като шофьори, обясни кметът на София, Йорданка Фандъкова. Все по-често, столичани ще виждат дами да карат автобуси, тролеи и дори мотриси в градския транспорт.

По нейно предложение жените, работещи в градския транспорт, ще бъдат включени в програмата на общината, за скринингово изследване, за рак на млечната жлеза. До момента по нея, през прегледи са преминали учители и социални работници.

Пред участниците в кръглата маса столичният кмет отбеляза, че благодарение на успешния диалог, които има със СТСБ, в софийските транспортни дружества, са реализирани редица социални проекти. „Първите, които осъществихме заедно, бяха свързани с повишаване на сигурността в превозните средства и борбата срещу насилието над жени“, подчерта Фандъкова.

Към момента, в голяма част от превозните средства има поставени камери, които да гарантират по-голяма сигурност, както на пътниците, така и на водачите. Работата в столичния транспорт е отговорна и нелека. „Важно е, жените да имат възможността да съчетават професионалното си развитие, със семейните отговорности и личния живот“, коментира още кметът. Припомни, че в четирите дружества на столичния транспорт, работят над 2000 жени.

Изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“, инж. Стоян Братоев, обяви че скоро е възможно и дами, да управляват мотриси в метрото“. Водени са разговори, с ректора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, да започне прием за момичета машинисти.

По думите му, новите мотриси, с много електроника, са с по-добри условия на труд и позволяват, да се управляват от жени, без проблеми и риск за здравето.

В столичния екектротранспорт, има над 200 жени ватмани, което е една трета, от всички водачи на тролей и тролейбуси, съобщава изпълнителният директор, Евгений Ганчев.

Председателят на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Световни транспортни федерации, Екатерина Йорданова, счита че партньорството между СТСБ и местната власт в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, е водещ пример за реален, действен социален диалог.

Този факт се отчита и от Еврокомисията като добра практика от европейската кампания „Жените в транспорта“, стартирала по идея на комисаря по транспорта, Виолета Булц и комисаря по правосъдие, Вера Юрова./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук