Животновъдите са готови да блокират държавата

0
832
На събранието в Стара Загора животновъди от цялата страна взеха решение да започнат национален протест. Снимка: Иван Славов

Животновъдите от цялата страна са готови да започнат стачка и да блокират държавата. Първо ще излязат на национален протест в София пред Министерски съвет на 24 март. Това стана ясно след среща в Стара Загора на представители на всички браншови организации в сектора.

„Основен проблем са ниските изкупни цени за млякото, сурово то се изкупува от нас с 35% по-евтино от цените през 2014 г., а в магазините за този период е поскъпнало с 10-12%“, оплака се Танчо Колев, председател на националното сдружение на млекопроизводителите. Негодуват и животновъди, които са принудени да колят животни, защото работят на загуба. В момента изкупната цена на литър мляко е около 40-50 стотинки, заради което всички производители са на загуба. Те твърдят, че мандрите работят с внесени контрабандно продукти и със сухи млека и палмово масло.

На срещата в Стара Загора браншовите организации поискаха по-висок контрол от държавата при вноса на млечни продукти и суровини при влизането им в страната. Настояват и да се проверяват млекопреработвателите с какви суровини работят. Искат да се спре контрабандният внос и дори да се разпусне Комисията за защита на конкуренцията, която те са сезирали за картел сред мандрите, но досега не е имало разследване.

„Искаме бърза намеса на ДАНС, митници и министерство на земеделието, иначе ние ще им покажем нагледно как може да се справим с проблемите“, заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Сред протестиращите животновъди ще бъде и Михаил Тачев от Нова Загора, който вече седмица подарява млякото си на новозагорци, вместо да го дава на безценица на изкупвачите. „През миналата година съм получил 75 850 лв. субсидия, а съм на загуба с 78 420 лв. Не стига дори да си покрием загубите“, обясни Тачев. Той и колегите му обаче не настояват за увеличение на субсидиите, а за контрол и осигуряване на конкурентна среда.

„Нека и потребителите ни защитят, защото те също са ощетени, купуват по-скъпи продукти, които са нездравословни и разболяват децата ни“, смята Танчо Колев. Животновъди поискаха от държавата и ако не може да спре вносът на палмови масла поне да им наложи такса.

„Така нещата не могат да продължават. Ще блокираме митниците и за 24 часа ще покажем колко контрабанда влиза в страната“, заяви Бойко Синапов./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук