Заев се съгласил с имената „Република Нова Македония“ или „Северна Македония“

0
1334

Македонският премиер Зоран Заев и неговото правителство изглежда са постигнали съгласие за промяна на името на страната.

В изявление за австрийски вестник кметът на Солун Янис Бутарис твърди, че приемливият компромис за Заев е налагането на името „Република Нова Македония“ или „Северна Македония“, отбелязва скопското електронно издание „Курир“.

Новият премиер Зоран Заев няма националистически идеи като своя предшественик Никола Груевски, подчертава гръцкият политик, който неотдавна посети Скопие за срещи с политическото ръководство на страната, включително и с министър-председателя.

Пред австрийския вестник Бутарис отбелязва, че промяна на името ще означава и промяна на идентичността „на държавата и народа“, предаде Фокус.

Предстои на преговарящите за разрешаване на т.нар спор за името – Адамантиос Василакис от гръцка страна и Васко Наумоски от македонска, да бъде представен нов проект от американския дипломат Матю Нимиц.

Гръцките медии вече анализираха настоящия напредък в отношенията между Атина и Скопие като крайъгълен камък при разрешаване на проблема с името, припомнят от редакцията.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА
Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук