Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев участва в организираната от Австрия конференция за миграцията по маршрута през Западните Балкани

0
1154

Днес във Виена се състоя Конференция, посветена на миграцията по маршрута през Западните Балкани. Федералният министър на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер и федералният министър за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц бяха домакини на колегите си от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Република Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. Българската страна присъства в качеството на наблюдател и бе представлявана от Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи.

Проведени бяха два панела „Управление на границите, борба срещу нелегалния трафик на мигранти, политики на връщане, екстремизъм“  и „Борба срещу причините за миграционната криза, изграждане на капацитет, сътрудничество с трети страни, информация в страните на произход“.

Заместник-министър Гунев отбеляза, че България оценява сериозността на ситуацията по цялото протежение на Западнобалканския маршрут и усилията на отделните държави за намиране на решение на едно от най-сериозните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Трайно решение на негативните последствия на миграцията може да бъде намерено единствено със съвместни общоевропейски усилия, с участието на всички държави-членки на ЕС и партньорите от Западните Балкани. Подчертано бе значението на изпълнението на Плана за действие с Турция. Прилагането на всеобхватен подход – както географски, така и тематичен, е неизменно условие за постигане на реално решение на произтичащите от миграцията предизвикателства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук