Замърсяването на въздуха – най-големият екологичен риск за здравето в Европа

0
1193

Замърсяването на въздуха към момента е „най-големият екологичен риск“ за общественото здраве в Европа, но правителствата не успяват да се справят адекватно с кризата. Това е установила Европейската сметна палата, съобщава в. „Гардиън“.

Ограниченията за замърсяването на въздуха в Европа са „много по-слаби“ от препоръките на Световната здравна организация (СЗО) – и повечето страни от ЕС въпреки това не ги спазват.

Токсичният въздух убива преждевременно около 400 хил. европейци всяка година.

В одита си Европейската сметна палата призовава европейските закони за качество на въздуха да бъдат приведени в съответствие със стандартите на СЗО, които са поне два пъти строги за емисиите от фини прахови частици и шест пъти по-строги за серния диоксид (SO2).

Януш Войчеховски, който водещ докладчик на одита, е коментирал, че мащабът на мълчаливите смъртни случаи от отровен въздух е „неприемлив“.

„Имаме криза на общественото здраве в Европа заради замърсяването на въздуха“, изтъкна той и допълни: „Повече от 1000 преждевременни смъртни случая всеки ден в ЕС и повече от 1% от дневния брой смъртни случаи в ЕС. Това е 10 пъти повече от броя на загиналите при пътни произшествия.“

„Замърсяването на въздуха трябва да бъде разглеждано като приоритет от ЕС“, подчерта Войчеховски, добавяйки: „Надяваме се, че в следващия финансов период това ще бъде приоритет.“

Войчеховски отбелязал, че Общността понастоящем изразходва 3,4 млрд. евро от кохезионните си фондове за силно замърсяваща биомаса – почти два пъти повече от 1,8-те милиарда, отделяни за борба със замърсяването на въздуха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук