Зам.-председателят на СДС Константин Марков минути след оставката на Борисов: ГЕРБ категорично печелят следващите избори!

0
1277

Преди минути премиерът Борисов официално обяви своята оставка от парламентарната трибуна, а в момента все още текат дебатите за това дали правителството на Борисов да си ходи. За коментар потърсихме заместник-председателят на СДС Константин Марков, който пред ПИК коментира действията на Борисов и какво следва от тук нататък.

Интервю на Гергана Ингилизова

– Г-н Марков, как ще коментирате изказването на Валери Симеонов, че ГЕРБ трябва да се върнат в управлението, отново в коалиция, но с друг министър-председател?

– Според мен той нямаше впредвид конкретна личност, а да се запази сегашното мнозинство в парламента, същия състав на министерски съвет, но да се смени премиера, с който и да е. Не е опит според мен да се предложи сам.

– Реално ли е обаче това което предлага г-н Симеонов и най-вече вариант ли е според вас за излизане от кризата?

– Чисто технически е възможно. Но не мога да си представя ГЕРБ как биха подкрепили друг премиер. Това е нереално от гледна на точка на политическата реалност.

– В пленарна зала заявихте, че сте ядосан на Борисов, защото е реанимирал БСП.

– Това е самата истина, една непремерена реплика, или лоши пиари, или нерви, когато заложиш съдбата на правителството и парламентарното спокойствие в държавата и обвърза резултатите на президентските избори с управлнието, което се и случи, според мен послужи като стимул на много хора да гласуват за Радев. В този смисъл Борисов наистина реанимира БСП, които бяха приключили, бяха свършени. Например в бургаска област от където към аз, те имаха едно село кмет, в момента печелят навсякъде.

Макар, че генерал Радев не е истинското ЦСКА, не е БСП и на следващите избори ще се разбере кой, кой е.

– Какво очаквате да се случи на парламентарните избори, ГЕРБ отново са водещи?

– Зависи с каква система ще се гласува. Прогнозирам самостоятелно правителство на ГЕРБ и само три партии, ГЕРБ, БСП и ДПС, при чисто мажоритарни избори.

– Къде оставате вие Реформаторския блок тогава?

– Аут, не мога да си представя в градове с изцяло гербжадийски кметове как някой печели от друга партия. Защото кмета застава зад мажоритарния кандидат и той печели. Вече сме го играли веднъж с подобни избори./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук