Запасяват с хляб отдалечени села

0
1134

Прогнозите за студ и сняг през следващите дни осигуриха допълнителни хранителни провизии за отдалечените селища в Пиринския край. Тези населени места се снабдяват спешно с храни от първа необходимост – хляб, брашно, захар, сол, олио. Целта е да имат достатъчно запаси при усложнена пътна обстановка и невъзможност да се стигне до тях заради снеговалежи и натрупани снежни преспи.

„Вече разпоредих с писмо на всички общински кметове да осигурят хранителни запаси за населението в отдалечените селища. Те трябва да имат пълна готовност да работят при тежки зимни условия, за да не допуснат проблеми по инфраструктурата. Всички държавни институции имат планове за действие”, заяви областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Той свика оперативка в сряда, на която се събраха представители на различни институции – полицаи, катаджии, пожарникари, лекари, за да обсъдят бъдещи съвместни действия при бедствени ситуации в региона. Предстои в четвъртък и среща с шефа на Военно поделение 26 400 в Благоевград, за да се уточни кога и как войници ще могат да се включат при нужда в акциите.

Всички необходими хранителни продукти вече са закарани в селата Брестово и Сухострел, съобщиха от община Симитли. Първото селище е на над 20 километра от общинския център, а второто – на цели 32 километра. Две УАЗ-ки са транспортирали храните до населените места. В първото село живеят около 30 души, а във второто живее само Бойко Гогов. „Чул съм се с него, има всичко необходимо, може да изкара дълго време, ако пътят стане непроходим”, увери кметският наместник Живко Стаменов.

Община Струмяни пък закупи нов багер, за да може да чисти навреме пътищата от натрупания сняг. „По-спокойно очакваме студените и снежни дни с тази техника. Купихме я с общински пари от капиталовите разходи. Решихме, че е по-добре да имаме наш багер, а не да плащаме солени суми за наеми на чужда техника. Населените места са 21, трябва да гарантираме достъпа до тях”, каза общинският кмет Емил Илиев./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук